ZAGREB, 12. rujna (Hina) - Hrvatska ima velik broj autohtonih sireva i drugih mliječnih proizvoda čiju je proizvodnju, prodaju i promidžbu potrebno bolje organizirati. Sirevi, uz vino, trebaju proširiti gastronomsku turističku ponudu,
a tu leži i mogućnost izvoza tih naših kvalitetnih proizvoda na inozemna tržišta, istaknuto je na skupu "Izvorni mliječni proizvodi, njihov značaj za gospodarstvo i promidžbu", koji je u sklopu 76. jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma organizirao časopis Hrvatski farmer.
ZAGREB, 12. rujna (Hina) - Hrvatska ima velik broj autohtonih
sireva i drugih mliječnih proizvoda čiju je proizvodnju, prodaju i
promidžbu potrebno bolje organizirati. Sirevi, uz vino, trebaju
proširiti gastronomsku turističku ponudu, a tu leži i mogućnost
izvoza tih naših kvalitetnih proizvoda na inozemna tržišta,
istaknuto je na skupu "Izvorni mliječni proizvodi, njihov značaj za
gospodarstvo i promidžbu", koji je u sklopu 76. jesenskog
međunarodnog zagrebačkog velesajma organizirao časopis Hrvatski
farmer.#L#
Autohtoni hrvatski sirevi različiti su u pojedinim regijama i već
su poznati kako domaćim, tako i inozemnim potrošačima koji ih
konzumiraju kroz turističku potrošnju. Kako se proizvodnjom
autohtonih vrsta sireva u Hrvatskoj bave uglavnom male sirane te
seljačka gospodarstva potrebno ih je kroz različite kreditne
programe stimulirati da povećaju kako proizvodnju, tako i
kvalitetu sireva.
Tako će, prema riječima pomoćnika ministra za obrt, malo i srednje
poduzetništvo Dragutina Katalenića, upravo to ministarstvo kroz
nekoliko svojih projekata, od kojih su neki već i predstavljeni
hrvatskoj javnosti, nastojati stimulirati i potaknuti razvoj
programa koji imaju šansu na tržištu.
Naime, nedavno je predstavljen projekt kreditiranja malog i
srednjeg poduzetništva kroz koji će Ministarstvo, pod povoljnim
uvjetima, pratiti razvoj tog sektora gospodarstva. Također, u
pripremi su i zakon o poticanju malog gospodarstva, projekt
stimuliranja izvoza te niz drugih prijedloga koji bi malim
poduzetnicima kroz porezne olakšice i druge pogodnosti trebale
olakšati poslovanje.
Ono što proizvođačima autohtonih sireva u Hrvatskoj u ovom trenutku
najviše nedostaje je organiziranost, pa se događaju situacije da se
kvalitetni sirevi prodaju uz cestu i na drugim neprimjernim
lokacijama, istaknula je Jasmina Lukač-Havranek s Agronomskog
fakulteta u Zagrebu. Država mora iznaći rješenje da proizvodnja
autohtonih sireva dobije svoje mjesto među poticajima u
poljoprivredi.
(Hina) mku ds