FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FETUS RAZVIJA OSJET OKUSA U MATERNICI

NEW YORK, 3. srpnja (Hina/Reuters) - Najnovije istraživanje pokazuje kako nikad nije prerano da čovjek postane gurman.
NEW YORK, 3. srpnja (Hina/Reuters) - Najnovije istraživanje pokazuje kako nikad nije prerano da čovjek postane gurman. #L# Istraživači "Monell Chemical Senses Center" u Philadelphiji tvrde da izloženost okusima kroz posteljicu ili majčino mlijeko može utjecati na to koju će hranu djeca najviše voljeti. Ispitivanje potvrđuje rezultate mnogih istraživanja koja su pokazala da se sklonost određenoj hrani u životinja razvija još u maternici. Otkriće upućuje na to da postoje mehanizmi kojima fetus prima informacije o tome koja je vrsta hrane bezopasna i dostupna, tvrdi dr. Julie A. Mennella, jedna od autorica istraživanja. Tako fetus ili malo dijete mogu učiti i o svojoj kulturi. "Vrlo rano iskustvo okusa može biti temelj kulturoloških razlika", kazala je dr. Mennella. "Majčino mlijeko odražava kulturu u kojoj je dijete rođeno." U sklopu istraživanja, o kojemu su znanstvenici izvijestili na sastanku Američkog društva psihijatara u Miamiju, žene su morale piti vodu ili sok od mrkve u trudnoći i dok su dojile. Jedna je skupina pila 300 ml mrkvina soka četiri dana u tjednu u posljednjem tromjesečju trudnoće i u prva dva mjeseca dojenja. Druga je skupina u trudnoći pila vodu i mrkvin sok u vrijeme dojenja, a treća vodu i u trudnoći i tijekom dojenja. Istraživači su snimili djecu za vrijeme jela otprilike četiri tjedna nakon uvođenja žitarica u prehranu. U dva odvojena razdoblja djeca su jela žitarice pripremljene s vodom ili mrkvinim sokom, a nakon svakog obroka majke su ocjenjivale koliko su uživala u hrani. Pokazalo se da su djeca koja su bila izložena okusu mrkve kroz posteljicu ili majčino mlijeko jela više žitarica pripremljenih s mrkvinim sokom nego druga djeca, koja su, tvrde majke, manje uživala u žitaricama s okusom mrkve. "To je prvi dokaz da izloženost nekom okusu prije ili poslije rođenja utječe na djetetovo prihvaćanje slične hrane", izvješćuje glavni istraživač dr. Coren P. Jagnow. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙