ZAGREB, 24. svibnja (Hina) - U različitima razmišljanjima o izradi strategije razvoja hrvatskog agrara te uklapanja u svjetske trendove sve su glasniji i pobornici ekološke proizvodnje hrane. Iako u Hrvatskoj takva proizvodnja postoji
već dva desetljeća nedostaje joj zakonska regulativa, što bi se uskoro moglo i riješiti jer je Vlada uputila u proceduru prijedlog zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Tim zakonom uredila bi se proizvodnja, prerada, trgovina, način označavanja ekoloških proizvoda i dr.
ZAGREB, 24. svibnja (Hina) - U različitima razmišljanjima o izradi
strategije razvoja hrvatskog agrara te uklapanja u svjetske
trendove sve su glasniji i pobornici ekološke proizvodnje hrane.
Iako u Hrvatskoj takva proizvodnja postoji već dva desetljeća
nedostaje joj zakonska regulativa, što bi se uskoro moglo i
riješiti jer je Vlada uputila u proceduru prijedlog zakona o
ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Tim zakonom uredila bi se proizvodnja, prerada, trgovina, način
označavanja ekoloških proizvoda i dr.#L#
Pobornici ekološke proizvodnje drže da takva proizvodnja, kao
alternativa konvencionalnoj poljoprivredi, ima sve izglede za
uspjeh te da može postati čimbenik gospodarskog oporavka i
stabilnosti Hrvatske, zbog povoljnih proizvodnih uvjeta na
području cijele zemlje i šanse na inozemnim tržištima.
S druge strane dolaze razmišljanja da u uvjetima kada Hrvatska ne
proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe strategiju treba
usmjeriti ponajprije za podmirenje potreba na "konvencionalan"
način, a tek se kasnije usmjeriti na alternativne oblike
proizvodnje hrane.
Dok ekološka poljoprivreda u Europa doživljava stalnu ekspanziju,
u nas smo na samom početku, kažu stručnjaci s zagrebačkog
Agronomskog fakulteta. Već je uloženo dosta napora u razvoj
ekološke proizvodnje hrane, no u ovom trenutku ozbiljno zaostajemo
u usporedbi sa svim državama svog zemljopisnog okružja, a pogotovo
u usporedbi s onima u čiji se krug želimo uključiti, tvrde oni.
Žalosno je, kažu, što je loša politika Hrvatsku uspjela od
izvoznika hrane pretvoriti u uvoznika, a što je još gore od ovisnika
o uvozu. Prijedlog zakon, po njihovu mišljenju, moderno i korektno
regulira sva važnija pitanja ekološke poljoprivrede, a njegovo bi
donošenje trebalo riješiti "usko grlo" daljnjeg napretka takve
proizvodnje.
Želimo li se uklopiti u svjetske tokove, trebamo vidjeti tuđa
iskustva, te iskoristit šansu koja nam se nudi na inozemnim
tržištima. Razvijene europske zemlje problem hiperprodukcije
hrane rješavaju između ostalog i kroz stimuliranje svih
alternativa u poljoprivredi. Kako bi zaštitili svoju proizvodnju
zemlje EU-a ubuduće će postavljati (pre)stroge ekološke zahtjeve
ili uvjete za motrenje (monitoring) okoliša u agrosustavu iz kojeg
potječe hrana. Zbog toga Hrvatska mora biti pripravna na racionalan
odgovor. Povoljna je okolnost što se, uz dosadašnja, postupno u nas
formiraju i nova udruženja proizvođača, a valja uložiti trud da se
takve organizacije postupno prošire na cijelu Hrvatsku.
Ekološka poljoprivreda predstavlja poseban sustav proizvodnje u
kojem se proizvodnja hrane provodi u skladu s propisima o
proizvodnji, nadzoru i označavanju (oznake "ekološki", "organski"
ili "biološki"), čime je nastalo novo tržište u svjetskim
razmjerima. Ona je u svjetskim razmjerima definirana od
Međunarodnog udruženja za razvoj organske poljoprivrede (IFOA)
koja ima preko 800 članica iz više od 100 zemalja. Profesor s
osječkog Poljoprivrednog fakulteta Davor Šamota kaže da ekološki
način proizvodnje zagovara sve agrarne sustave koji vode računa o
zaštiti okoliša i očuvanju biološke ravnoteže, uporabi organskih
materijala, ograničenoj primjeni gnojiva, pesticida, aditiva,
zapošljavanju i načinu života "u skladu s prirodom", proizvodnji
hrane posebne kvalitete i dr. Zbog niza razloga te uključivanja
Hrvatske u WTO potrebno je što prije donijeti Zakon, tim više što
takva proizvodnja kod nas već postoji, kaže Šamota. Današnja
hrvatska ekološka proizvodnja mnogo je veća od proizvodnje koja je
registrirana u postojećim udrugama i trgovinama, drži Šamota. Uz
to, prema međunarodno priznatim pravilima velik broj proizvođača i
njihovih proizvoda već bi danas mogao dobiti suglasnost ili čak
znak "ekološki". Domaće tržište ekološkim proizvodima nije veliko
(oko stotinu specijaliziranih trgovina koje robu označavaju
znakovima svojih udruga). To je, prije svega, uzrokovano
nedostatkom potrebnih zakonskih propisa i relativno slabom
organizacijom posebnog tržišta te slabom informiranošću
potrošača, kaže Šamota.
Šamota drži da je besmisleno da upravo zemlje EU-a iz kojih uvozimo
takve (skupe) proizvode traže na našem tržištu sirovinu za svoju
ekološku proizvodnju. Po njemu osnovni uvjeti za daljnje povećanje
broja proizvođača i količine ekološki proizvedenih proizvoda za
domaće i uključivanje u svjetsko tržište pravna regulativa,
edukacija proizvođača, informiranje potrošača, marketing, a
trebalo bi se razmišljati i o poticajima i kreditima za takvu
proizvodnje.
U razmišljanjima o ekološkoj proizvodnji hrane valja uključiti i
novi, a sve moderniji oblik turizma - ekoturizam. Taj suvremeni
fenomen putovanja promovira se kao najbrže rastući segment
svjetskog turizma, koji je u posljednjih pet godina rastao
godišnjom stopom od 30 posto, kaže Eduard Kušen s zagrebačkog
Instituta za turizam. Ekoturizam ima potencijal da postane
najodrživija vrsta turizma. Pojedina seoska gospodarstva već su
spretno poljoprivrednu djelatnost povezala sa seoskim turizmom, a
neka su već pronašla i sigurno tržite u blizini turističkih naselja
i kampova. Ekoturizam i ekološku proizvodnju hrane Hrvatska bi
stoga trebala promovirati u paketu, prodavati tržištu koje je sve
"gladnije" za bijegom iz velikih gradova na ekološki čiste
turističke destinacije u kojima se jede "dobra" i "zdrava" hrana.
Jedno od zanimljivih razmišljanja je i to da se za potrebe
zainteresirane klijentele, posebice turističke, postupno formira
prepoznatljiv lanac ugostiteljskih objekata s ponudom isključivo
eko hrane. Na istim načelima može se razvijati i zdravstveni
turizam.
Miroslav Kuskunović
(Hina) mkus ds