FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKA: "MALA ENCIKLOPEDIJA" O LISTERIJI

PARIZ, 10. siječnja (Hina) - Listerija je jednostanična, jednostavna i dobro poznata bakterija koja je međutim vrlo "žilava", jer njezine se klice razvijaju u širokom temperaturnom rasponu, od -2 do +42 stupnjeva C, prenosi francuski tisak u ponedjeljak objašnjenja medicinskih i sanitarnih stručnjaka u povodu najnovijeg prehrambenog skandala s paštetama
PARIZ, 10. siječnja (Hina) - Listerija je jednostanična, jednostavna i dobro poznata bakterija koja je međutim vrlo "žilava", jer njezine se klice razvijaju u širokom temperaturnom rasponu, od -2 do +42 stupnjeva C, prenosi francuski tisak u ponedjeljak objašnjenja medicinskih i sanitarnih stručnjaka u povodu najnovijeg prehrambenog skandala s paštetama#L# Zato je iznad svega važno očuvati neprekinutim čitav "lanac hladnjača" u proizvodnji i opskrbi trgovina prehrambenim proizvodima tog tipa, jer inače nastupaju rizici za potrošača, napisala je za pariški Le Figaro francuska liječnica Dr Catherine Petitnicolas. U povodu afere s "rillettes", tim starim i popularnim francuskim specijalitetom (a i jeftin je) i drugi francuski listovi objavili su u ponedjeljak čitave "male encikolopedije" o baktariji, kako bi pomogli uznemirenim potrošačima da se bolje snađu. Listeria monocytogenes, kako piše Liberation, nalazi se inače "posvuda": živi u vodi, zraku, zemlji, na biljkama. Češće se "nastanjuje" kod domaćih životinja, nego kod ljudi, a i tada ne mora nužno izazvati listeriozu, jer je zdravi ljudski organizam relativno lako svladava. Bakterije, koje postaju opasne za ljude kada "nabujaju" iznad granice od 100 klica po gramu konzumirane hrane, uništava se kuhanjem već na temperaturi od 50 stupnjeva. No, otporna je primjerice na sol i kiseline, pa se može unijeti u ljudski organizam i preko nekuhanog svježeg povrća i salate, svježeg bijelog sira, pa i nedovoljno iskuhane ili na drugi način priređene ribe. Listerija može biti vrlo opasna za osobe s inače umanjenim ili poremećenim imunitetom, koje su oboljele od neke teže bolesti poput raka. Rizik je veći i kada je riječ o starijim osobama, trudnicama (može doći do pobačaja) i posebno kod novorođene djece. Oboljeli se liječe antibioticima, u trajanju od tri tjedna. U najtežim slučajevima listerioze može doći do komplikacija, pa i do meningitisa ili upale mozga: tada stupanj smrtnosti iznosi od 20 do 30 posto. Inkubacija kod trovanja, odnosno zaraze listerijom može trajati od tri do čak sedamdeset dana. Simptomi su jake glavobolje i bolovi muskulature, uz povećanu temperaturu iznad 38 C. Povraćanja su rijeđa nego kod drugih slučajeva trovanja hranom. Od 1960. godine listerioza je pod epidemiološkim nadzorom u Francuskoj, a od 1998. godine (kada je zabilježena epidemija trovanja konzervom iz iste mesne industrije kao i sada sa 62 smrtna slučaja), obavezno se mora svaki slučaj oboljenja prijaviti francuskim zdravstvenim vlastima. Od oko 200 oboljenja, koliko je bilo ukupno zabilježeno u Francuskoj prošle godine (slično i u posljednje tri godine), smrtno je završilo 60 slučajeva. Radilo se o međutim o međusobno nepovezanim slučajevima zaraza, za razliku od najnovijeg skandala s paštetama iz Coutraya. (Hina) mbo ii

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙