PARIZ, 10. siječnja (Hina) - Listerija je jednostanična, jednostavna i dobro poznata bakterija koja je međutim vrlo "žilava", jer njezine se klice razvijaju u širokom temperaturnom rasponu, od -2 do +42 stupnjeva C, prenosi francuski
tisak u ponedjeljak objašnjenja medicinskih i sanitarnih stručnjaka u povodu najnovijeg prehrambenog skandala s paštetama
PARIZ, 10. siječnja (Hina) - Listerija je jednostanična,
jednostavna i dobro poznata bakterija koja je međutim vrlo
"žilava", jer njezine se klice razvijaju u širokom temperaturnom
rasponu, od -2 do +42 stupnjeva C, prenosi francuski tisak u
ponedjeljak objašnjenja medicinskih i sanitarnih stručnjaka u
povodu najnovijeg prehrambenog skandala s paštetama#L#
Zato je iznad svega važno očuvati neprekinutim čitav "lanac
hladnjača" u proizvodnji i opskrbi trgovina prehrambenim
proizvodima tog tipa, jer inače nastupaju rizici za potrošača,
napisala je za pariški Le Figaro francuska liječnica Dr Catherine
Petitnicolas.
U povodu afere s "rillettes", tim starim i popularnim francuskim
specijalitetom (a i jeftin je) i drugi francuski listovi objavili
su u ponedjeljak čitave "male encikolopedije" o baktariji, kako bi
pomogli uznemirenim potrošačima da se bolje snađu.
Listeria monocytogenes, kako piše Liberation, nalazi se inače
"posvuda": živi u vodi, zraku, zemlji, na biljkama. Češće se
"nastanjuje" kod domaćih životinja, nego kod ljudi, a i tada ne mora
nužno izazvati listeriozu, jer je zdravi ljudski organizam
relativno lako svladava. Bakterije, koje postaju opasne za ljude
kada "nabujaju" iznad granice od 100 klica po gramu konzumirane
hrane, uništava se kuhanjem već na temperaturi od 50 stupnjeva. No,
otporna je primjerice na sol i kiseline, pa se može unijeti u
ljudski organizam i preko nekuhanog svježeg povrća i salate,
svježeg bijelog sira, pa i nedovoljno iskuhane ili na drugi način
priređene ribe.
Listerija može biti vrlo opasna za osobe s inače umanjenim ili
poremećenim imunitetom, koje su oboljele od neke teže bolesti poput
raka. Rizik je veći i kada je riječ o starijim osobama, trudnicama
(može doći do pobačaja) i posebno kod novorođene djece.
Oboljeli se liječe antibioticima, u trajanju od tri tjedna. U
najtežim slučajevima listerioze može doći do komplikacija, pa i do
meningitisa ili upale mozga: tada stupanj smrtnosti iznosi od 20 do
30 posto.
Inkubacija kod trovanja, odnosno zaraze listerijom može trajati od
tri do čak sedamdeset dana. Simptomi su jake glavobolje i bolovi
muskulature, uz povećanu temperaturu iznad 38 C. Povraćanja su
rijeđa nego kod drugih slučajeva trovanja hranom.
Od 1960. godine listerioza je pod epidemiološkim nadzorom u
Francuskoj, a od 1998. godine (kada je zabilježena epidemija
trovanja konzervom iz iste mesne industrije kao i sada sa 62 smrtna
slučaja), obavezno se mora svaki slučaj oboljenja prijaviti
francuskim zdravstvenim vlastima.
Od oko 200 oboljenja, koliko je bilo ukupno zabilježeno u
Francuskoj prošle godine (slično i u posljednje tri godine), smrtno
je završilo 60 slučajeva. Radilo se o međutim o međusobno
nepovezanim slučajevima zaraza, za razliku od najnovijeg skandala
s paštetama iz Coutraya.
(Hina) mbo ii