FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PITANJA I PRVE POUKE IZ SKANDALA TROVANJA S PAŠTETAMA

PARIZ, 10. siječnja (Hina) - Istraga u prehrambenom skandalu s francuskim paštetama "rillette" o uzrocima zaraze bacilom listerije usmjerena je na propuste do kojih je moglo doći u "lancu hladnjača", od skladištenja i prijevoza, te u trgovini , javili su u ponedjeljak pariški listovi pozivajući se na službene francuske izvore.
PARIZ, 10. siječnja (Hina) - Istraga u prehrambenom skandalu s francuskim paštetama "rillette" o uzrocima zaraze bacilom listerije usmjerena je na propuste do kojih je moglo doći u "lancu hladnjača", od skladištenja i prijevoza, te u trgovini , javili su u ponedjeljak pariški listovi pozivajući se na službene francuske izvore. #L# Javni tužitelj u Mansu izjavio je za pariški Le Figaro da još nisu završene istrage sanitarnih i upravnih organa ministarstva zdravlja, od čijih nalaza ovisi i pokretanje kaznenog postupka. Istodobno je glasnogovornik francuskog ministarstva poljoprivrede potvrdio da su "tragovi "te štapičaste bakterije u pašteti pronađeni još u studenome u tvornici Coutray, čiji su svi proizvodi u petak povučeni iz prodaje, ali da se radilo "o malim koncentracijama", ispod dozvoljenih sanitarnih normi, tako da samo to još nije moglo izazvati niti objasniti slučajeve trovanja hranom. Ta dozvoljena sanitarna norma je, po izjavi francuskih stručnjaka za pariške dnevnike Liberation i Le Figaro, "do deset klica po gramu na mjestu proizvodnje i do sto klica po gramu u momentu konzumiranja hrane". A kako su koncentracije bakterije u studenome u Coutrayu utvrđene ispod razine od deset klica po gramu, istražuje se gdje je eventualno prekinuta karika u "lancu hlađenja" do polica u trgovinama, izjavio je glasnogovornik ministarstva poljoprivrede. U očekivanju potpunijih objašnjenja najnovijeg skandala s hranom francuski tisak objavio je u ponedjeljak prave male enciklopedije o bakteriji "Listeria monocytogenes". Pokazuje se da nije riječ o nekoj "novoj" bakteriji, poput virusa "kravljeg ludila", nego o jednom "banalnom" štapičastom bacilu koji je vrlo dobro poznat svim veterinarskim, sanitarnim i medicinskim stručnjacima. Sporno je međutim jesu li, kao što pokazuje ovaj slučaj, bile dovoljno rigorozno postavljene sanitarne norme, kao i sustavi nadzora nad njihovim poštivanjem u svim fazama, od proizvodnje do polica, odnosno hladionika u trgovinama. I tu će se vjerojatno izvlačiti pouke iz najnovijeg skandala s francuskim paštetama. Ali, kako zaključuju francuski listovi u mnogobrojnim komentarima, otvorena je i dilema je li moguće u isto vrijeme, po načelima "apsolutnog liberalizma", proizvoditi i nuditi sve jeftiniju hranu na tržištu i osugurati tzv. "rizik nula" za potrošače. "Koja je cijena sigurnosti hrane?", pita se primjerice pariški Le Figaro na naslovnoj stranici. (Hina) mbo ii

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙