PARIZ, 10. siječnja (Hina) - Istraga u prehrambenom skandalu s francuskim paštetama "rillette" o uzrocima zaraze bacilom listerije usmjerena je na propuste do kojih je moglo doći u "lancu hladnjača", od skladištenja i prijevoza, te u
trgovini , javili su u ponedjeljak pariški listovi pozivajući se na službene francuske izvore.
PARIZ, 10. siječnja (Hina) - Istraga u prehrambenom skandalu s
francuskim paštetama "rillette" o uzrocima zaraze bacilom
listerije usmjerena je na propuste do kojih je moglo doći u "lancu
hladnjača", od skladištenja i prijevoza, te u trgovini , javili su u
ponedjeljak pariški listovi pozivajući se na službene francuske
izvore. #L#
Javni tužitelj u Mansu izjavio je za pariški Le Figaro da još nisu
završene istrage sanitarnih i upravnih organa ministarstva
zdravlja, od čijih nalaza ovisi i pokretanje kaznenog postupka.
Istodobno je glasnogovornik francuskog ministarstva
poljoprivrede potvrdio da su "tragovi "te štapičaste bakterije u
pašteti pronađeni još u studenome u tvornici Coutray, čiji su svi
proizvodi u petak povučeni iz prodaje, ali da se radilo "o malim
koncentracijama", ispod dozvoljenih sanitarnih normi, tako da samo
to još nije moglo izazvati niti objasniti slučajeve trovanja
hranom.
Ta dozvoljena sanitarna norma je, po izjavi francuskih stručnjaka
za pariške dnevnike Liberation i Le Figaro, "do deset klica po gramu
na mjestu proizvodnje i do sto klica po gramu u momentu konzumiranja
hrane". A kako su koncentracije bakterije u studenome u Coutrayu
utvrđene ispod razine od deset klica po gramu, istražuje se gdje je
eventualno prekinuta karika u "lancu hlađenja" do polica u
trgovinama, izjavio je glasnogovornik ministarstva
poljoprivrede.
U očekivanju potpunijih objašnjenja najnovijeg skandala s hranom
francuski tisak objavio je u ponedjeljak prave male enciklopedije o
bakteriji "Listeria monocytogenes". Pokazuje se da nije riječ o
nekoj "novoj" bakteriji, poput virusa "kravljeg ludila", nego o
jednom "banalnom" štapičastom bacilu koji je vrlo dobro poznat svim
veterinarskim, sanitarnim i medicinskim stručnjacima.
Sporno je međutim jesu li, kao što pokazuje ovaj slučaj, bile
dovoljno rigorozno postavljene sanitarne norme, kao i sustavi
nadzora nad njihovim poštivanjem u svim fazama, od proizvodnje do
polica, odnosno hladionika u trgovinama. I tu će se vjerojatno
izvlačiti pouke iz najnovijeg skandala s francuskim paštetama.
Ali, kako zaključuju francuski listovi u mnogobrojnim komentarima,
otvorena je i dilema je li moguće u isto vrijeme, po načelima
"apsolutnog liberalizma", proizvoditi i nuditi sve jeftiniju hranu
na tržištu i osugurati tzv. "rizik nula" za potrošače.
"Koja je cijena sigurnosti hrane?", pita se primjerice pariški Le
Figaro na naslovnoj stranici.
(Hina) mbo ii