SAN DIEGO, 14. studenoga (Hina/AP) - Studije koje ispituju djelovanje određenih vrsta hrane na mozak životinja pokazale su da prehrana bogata špinatom i borovnicama može odgoditi početak smanjivanja mentalnih sposobnosti
štakora.
SAN DIEGO, 14. studenoga (Hina/AP) - Studije koje ispituju
djelovanje određenih vrsta hrane na mozak životinja pokazale su da
prehrana bogata špinatom i borovnicama može odgoditi početak
smanjivanja mentalnih sposobnosti štakora. #L#
Štakorima koji su jeli mnogo špinata nije oslabila sposobnost
učenja, pokazala je studija istraživača sa sveučilišta South
Florida. Studija je predstavljena na godišnjem sastanku američkoga
Društva neurologa.
Štakori koji su dobivali špinat učili su brže od onih koji su jeli
uobičajenu hranu. Tim su pokusom znanstvenici htjeli ispitati
sposobnost povezivanja dva različita, ali povezana događaja.
Poznato je da ta sposobnost s vremenom slabi u glodavaca, zečeva i
ljudi.
Špinat je bogat antioksidansima za koje znanstvenici kažu da mogu
spriječiti djelovanje slobodnih radikala. Studije pokazuju da je
dugogodišnje taloženje slobodnih radikala u mozgu povezano sa
smanjivanjem mentalnih sposobnosti u starijoj dobi te da je moguć
faktor u razvoju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
"Ovo je vrlo zanimljivo otkriće koje se sad mora ispitati na
ljudima", rekla je autorica studije dr. Paula Bickford sa
sveučilišta South Florida.
Antioksidansima su bogate i borovnice. Studija koju su proveli
istraživači sa Sveučilišta Houston u Clear Lakeu i s državnog
sveučilišta u Mexicu otkrili su da borovnice mogu spriječiti
slabljenje pamćenja u štakora.
Prehrani starih štakora četiri su mjeseca dodavane borovnice. Ti su
štakori na testovima prepoznavanja predmeta nakon jednoga sata
postizali iste rezultate kao i mlađi štakori. Stari štakori koji su
dobivali uobičajenu prehranu nisu uspjeli prepoznati predmete.
Mozak štakora ispituje se kako bi se odredilo jesu li borovnice
usporile degeneraciju mozga.
(Hina) dgk dgk