FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAŠTO SE ŽENE ZDRAVIJE HRANE?

ZAGREB, 24. listopada (Hina) - Možda postoji razlog zašto muškarci radije izaberu cheesburger, a žene salatu. Američki znanstvenici tvrde da žensko tijelo drukčije reagira na hranu nego muško.
ZAGREB, 24. listopada (Hina) - Možda postoji razlog zašto muškarci radije izaberu cheesburger, a žene salatu. Američki znanstvenici tvrde da žensko tijelo drukčije reagira na hranu nego muško. #L# Već se pokazalo da žene češće nego muškarci misle da je zdrava prehrana bitna, a najnovije otkriće američkih znanstvenika pokazuje da se uzrok tome skriva u tijelu, a ne u snazi volje. U dva istraživanja provedeni su testovi na štakorima na temelju kojih su znanstvenici zaključili da su žene zbog hormonalnih razlika podložnije oštećenju jetre uzrokovanom alkoholom. Obje su studije predstavljene na konferenciji Američkoga fiziološkoga društva, prenosi BBC News Online. Istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania proučavali su živac vagus koji prolazi kroz tijelo od mozga preko grla, dušnika, pluća, srca, gušterače, jetre i kroz probavni sustav. Taj je živac nužan za probavu i aktivira se dok jedemo. Istraživači su proučavali kako taj živac radi kod muškaraca i žena u normalnim uvjetima i kad mu je aktivnost blokirana. Mjerili su brzinu pražnjenja želuca ispitanika. Kod muškaraca kojima je blokirana aktivnost vagusa, hrana se duže zadržava u želucu, ali kod žena ta blokada nema nikakvo djelovanje. Znanstvenici su proučili i lučenje hormona nakon ponovnog početka rada vagusa. Otkrili su da muškarci luče više inzulina od žena i više pankreasnih polipeptida. Istraživači tvrde da to objašnjava zašto muškarci i žene imaju različit ukus. U drugom su istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu proučili kako mužjaci i ženke štakora reagiraju na alkohol. Aktivni sastojak alkoholnih pića etanol izaziva depresiju, a njegovo djelovanje može uzrokovati oštećenja jetre. Kako bi se ispitalo zašto mužjaci i ženke drukčije reagiraju na etanol, štakori su 30 dana dobivali hranu s alkoholom ili bez alkohola. Štakori koji su dobivali alkohol u hrani, imali su oštećenu jetru. Istraživači su proučili i genetske razlike. Pokazalo se da prirodni genetski obrambeni mehanizam koji štiti jetru od oštećenja uzrokovanih alkoholom slabije radi kod žena nego kod muškaraca. To znači da ženama prijeti veća opasnost od oštećenja jetre kad popiju istu količinu alkohola kao i muškarci, kažu istraživači. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙