ZAGREB, 9. studenoga (Hina)- Hrvatska veterinarska komora (HVK) traži pooštravanje veterinarske kontrole mesa, mesnih prerađevina i stoke kako bi se mogućnost manipulacija svela na najmanju moguću mjeru, istaknuo je na današnjoj
konferenciji za novinare tajnik HVK-a dr. Zlatko Hrastnik.
ZAGREB, 9. studenoga (Hina)- Hrvatska veterinarska komora (HVK)
traži pooštravanje veterinarske kontrole mesa, mesnih prerađevina
i stoke kako bi se mogućnost manipulacija svela na najmanju moguću
mjeru, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare tajnik
HVK-a dr. Zlatko Hrastnik.#L#
Komora se ograđuje od naslova teksta objavljenog u današnjem
Večernjem listu - "U prodaji meso puno antibiotika", rekao je
Hrastnik ocjenjujući da je naslov senzacionalistički i neistinit,
dok je sam tekst korektan.
Otklonio je špekulacije o sukobu Komore i Uprave za veterinarstvo
Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
HVK, naglasio je, traži uvođenje više reda i odgovornosti u
veterinarsko zdravstvenoj kontroli stoke, odnosno proizvodnji
mesa i suprotstavlja se "mesnim lobijima" koji traže smanjenje
takve kontrole. Komora se zalaže da se i dalje provodi veterinarska
kontrola i pri istovaru pošiljki mesa i njihovu plombiranju, a tu bi
kontrolu mogla provoditi samo veterinarska inspekcija, a ne
veterinari koji za to nemaju licencu, naveo je Hrastnik.
U HVK-u smatraju da se prijedlogom izmjenama Zakona o
veterinarstvu, koji je u saborskoj proceduri treba poboljšati
postojeće propise i uskladiti ih s onima Europske unije.
HVK predlaže da se amandmanima na taj zakonski tekst precizno
utvrdi podjela nadležnosti, kako se ne bi događalo da jedan
veterinar liječi stoku, a drugi ne znajući za to, izdaje potvrdu o
ispravnosti. U Komori drže da je taj problem nastao privatizacijom
veterinarske djelatnosti.
U Komori smatraju da jedino veterinarski inspektori mogu
pregledavati pošiljke mesa prije i poslije istovara, kako na
tržište ne bi stiglo meso tretirano antibioticima i hormonima,
naveo je njezin potpredsjednik dr. Ivan Forgač. Upozorio je, na
kako je rekao, sve učestaliju pojavu da pojedini proizvođači mesa
sami stoci daju antibiotike i hormone nabavljene u inozemstvu, što
kod ljudi koji ga konzumiraju može dovesti do komplikacija i kada je
riječ o najbanalnijim infekcijama.
Pojačanom kontrolom HVK želi spriječiti pojavu tako tretiranog
mesa i sankcioniranje neovlaštenog korištenja tih preparata,
naglasio je Forgač.
Dr. Berislav Jukić sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta
izvijestio je novinare da je Hrvatska zemlja "slobodna od bolesti
kravljeg ludila", jer do sada u mozgu pregledanih goveda nisu
pronađeni tragovi te bolesti.
(Hina) dm sšh