ZAGREB, 29. rujna (Hina) - Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin-Madison imaju novi odgovor na staro pitanje zašto lišće u jesen pocrveni i zašto su nijanse nekad jače, a nekad slabije izražene: oni tvrde da crveni pigment, nazvan
antocijanin, u stablima poput javora, hrasta, sviba i bekovine štiti od sunca.
ZAGREB, 29. rujna (Hina) - Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin-
Madison imaju novi odgovor na staro pitanje zašto lišće u jesen
pocrveni i zašto su nijanse nekad jače, a nekad slabije izražene:
oni tvrde da crveni pigment, nazvan antocijanin, u stablima poput
javora, hrasta, sviba i bekovine štiti od sunca. #L#
"Pigment u jesen štiti osjetljivo tkivo koje obavlja fotosintezu
dok stabla ponovno apsorbiraju hranjive tvari iz lišća", kaže
stručnjak za hortikulturu Bill Hoch. "Stabla moraju pohraniti što
više hranjivih tvari prije nego što lišće padne."
Bill Hoch, Eric Zeldin i Brent McCown, s Odsjeka za hortikulturu
agronomskog fakulteta sveučilišta Wisconsin-Madison, o svom su
otkriću pisali u časopisu "Tree Physiology".
"U znanstvenoj literaturi ima mnogo različitih objašnjenja zašto
drveće u jesen proizvodi antocijanin", kaže Hoch. "Neke teorije
mogu objasniti promjenu boje kod nekih stabala, ali za druga ne
vrijede."
"Prejaka svjetlost može blokirati fotosintezu u bilo koje doba
godine", kaže Hoch. No, u jesen kad stabla počinju mirovati i kad
reapsorbiraju hranjive tvari iz lišća, njihovo tkivo za obavljanje
fotosinteze posebno je nestabilno i osjetljivo na preveliku
količinu svjetlosti i druge stresove. Pa ipak stablima je potrebna
fotosinteza da bi mogla nastaviti proces koji će im omogućiti
prikupljanje što veće količine hranjivih tvari. Kad taj proces
počne, lišće počinje proizvoditi veliku količinu antocijanina u
blizini površine. Znanstvenici iz Wisconsina tvrde da pigment
štiti sve slabiju sposobnost stvaranja energije u tom razdoblju.
Osim snažne svjetlosti, povišenu razinu pigmenta izazivaju i sve
niže temperature, suša i niska razina hranjivih tvari. Istraživači
se slažu s primjedbom da su jesenske boje najjače kad je vrijeme
suho s mnogo vedrih, sunčanih dana i hladnih noći. To objašnjava i
činjenicu što su vanjski listovi na stablima izraženijih nijansi od
lišća unutar krošnje i onoga na sjevernoj strani.
Ova teorija odgovara i na pitanje zašto je javorovo i hrastovo lišće
u Sjevernoj Americi u jesen jarko crveno, za razliku od lišća
europskih vrsta poput norveškog javora. "Nijedan europski srodnik
tih sjevernoameričkih stabala ne proizvodi visoku razinu
antocijanina", kaže Hoch. "Mi mislimo da su tome uzrok oblačnije i
toplije jeseni pa europskim vrstama ne treba takva zaštita."
(Hina) dgk dgk