ZAGREB, 18. rujna (Hina) - U organizaciji Znanstvenoga vijeća za poljoprivredu i šumarstvo Sekcije za stočarstvo HAZU danas je u Zagrebu počeo dvodnevni znanstveni skup "Biološka raznolikost u stočarstvu Republike Hrvatske", koji je
otvorila Jasmina Lukač Havranek, pročelnica Sekcije.
ZAGREB, 18. rujna (Hina) - U organizaciji Znanstvenoga vijeća za
poljoprivredu i šumarstvo Sekcije za stočarstvo HAZU danas je u
Zagrebu počeo dvodnevni znanstveni skup "Biološka raznolikost u
stočarstvu Republike Hrvatske", koji je otvorila Jasmina Lukač
Havranek, pročelnica Sekcije. #L#
Ona je upozorila na suženu genetsku različitost u suvremenoj
stočarskoj proizvodnji, koja dovodi do poticanja produktivnijih i
potiskivanja manje produktivnih pasmina. Po riječima Jasmine Lukač
Havranek znanstveni i stručni osvrti na skupu pomoći će daljnjem
usmjeravanju istraživanja te će podsjetiti buduće generacije na
ono što imamo.
Predsjednik Znanstvenog odbora skupa Nikola Stipić istaknuo je
kako bi znanstveni skup trebao biti pokretački korak u izradbi
nacionalne strategije za zaštitu genetske raznolikosti domaćih
životinja.
Po njegovim riječima, osnovna premisa stočarske proizvodnje s
kraja dvadesetog stoljeća bila je proizvodnja što veće količine
mlijeka, mesa, jaja i drugih proizvoda, pri čemu je, kako je
naglasio, najčešće zanemarivana i potisnuta kvaliteta određenog
animalnog proizvoda te kultura prehrane.
Stipić smatra kako se ne smije zaboraviti da je svaka pasmina
određena univerzalnom kombinacijom gena, koju je nemoguće iznova
rekonstruirati, da je gubitkom svake pasmine smanjena mogućnost
prilagodbe, da je genetska kompozicija mnogih pasmina prilagođena
određenim ekološkim uvjetima te da određene pasmine imaju i
kulturološku vrijednost.
Podsjetio je da su sve pasmine koje se danas intenzivno koriste u
proizvodnji nastale iz raznolike palete starih pasmina, i zato
smatra da moramo sačuvati raznolikost naših populacija kako bi u
budućnosti imali veću genetsku bazu.
Stipić je pozvao da se u izradbu nacionalne strategije za zaštitu
genetske raznolikosti domaćih životinja, osim genetičara, uključe
i stručnjaci koji se bave nutricionizmom i marketingom.
Na skupu će, uz ostalo, biti riječi o lipicanskoj pasmini konja,
uzgoju holstein konja, o hrvatskim izvornim pasminama peradi,
turopoljskoj autohtonoj pasmini svinja, proizvodnim svojstvima
crne slavonske svinje, biološkim raznolikostima u hrvatskom
slatkovodnom ribarstvu te uzgoju sive pčele u Hrvatskoj.
Skupu su, osim hrvatskih, nazočni i stručnjaci iz Austrije, BiH,
Madžarske i Slovenije te predstavnica regionalnoga ureda FAO-a .
(Hina) mc