FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOKOLADA ČUVA ZDRAVLJE

GLASGOW, 4. rujna (Hina/Reuters) - Dobra vijest za ljubitelje čokolade: američki znanstvenici tvrde da je dobra za srce.
GLASGOW, 4. rujna (Hina/Reuters) - Dobra vijest za ljubitelje čokolade: američki znanstvenici tvrde da je dobra za srce. #L# Čokolada sadrži flavonoide koji čuvaju zdravlje srca, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju grušanje krvi - koje može uzrokovati infarkt i moždanu kap. "Sve je više dokaza da čokolada, koja je bogata flavonoidima, može imati pozitivno kardiovaskularno djelovanje", rekao je Carl Keen, nutricionist sa sveučilišta California na znanstvenoj konferenciji. "Nakon uzimanja čokolade nismo primijetili samo pojačano antioksidantsko djelovanje, nego i modulaciju nekih spojeva koji djeluju na krvne žile." Flavonoidi u čokoladi potječu od kakaa. Istraživanje je pokazalo da mala tablica crne čokolade sadrži jednaku količinu flavonoida kao i šest jabuka, 4,5 šalice čaja, 28 čaša bijelog vina i dvije čaše crnog. No. dr. Harold Schmitz kaže kako postoje razlike u razini flavonoida u proizvodima od čokolade i kakaa ovisno o procesu proizvodnje u kojemu se uništavaju mnogi flavonoidi. Pretpostavlja se da flavonoidi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Iz Britanske zaklade za kardiologiju upozoravaju da čokolada, osim flavonoida, ima i visoku razinu nezasićenih masti i šećera. "Voće i povrće ima mnogo višu razinu flavonoida, uz mnoge druge hranjive tvari i bez masti", kažu predstavnici Zaklade. "Znači, naša je poruka: možete uživati u malim količinama čokolade, ali pojedite pet porcija voća i povrća dnevno kako biste dobili potrebnu količinu flavonoida bez suvišne masti", dodaju. Keen i njegovi suradnici, čije je istraživanje financirao "Mars", izmjerili su djelovanje čokolade na trombocite 25 dobrovoljaca. Rezultate istraživanja iznijeli su na Konferenciji Britanskoga društva za promicanje znanosti koja se održava u Glasgowu. Istraživači su analizirali krv dobrovoljaca koji su pojeli 25 grama čokolade i drugih koji su jeli kruh. Analiza je pokazala da je aktivnost trombocita bila znatno manja u osoba koje su jele čokoladu, što znači da se u tih osoba smanjila i mogućnost nastanka krvnog ugruška. Znanstvenici nisu otkrili nikakve promjene u osoba koje su jele kruh. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙