GLASGOW, 4. rujna (Hina/Reuters) - Dobra vijest za ljubitelje čokolade: američki znanstvenici tvrde da je dobra za srce.
GLASGOW, 4. rujna (Hina/Reuters) - Dobra vijest za ljubitelje
čokolade: američki znanstvenici tvrde da je dobra za srce. #L#
Čokolada sadrži flavonoide koji čuvaju zdravlje srca, poboljšavaju
cirkulaciju i smanjuju grušanje krvi - koje može uzrokovati infarkt
i moždanu kap.
"Sve je više dokaza da čokolada, koja je bogata flavonoidima, može
imati pozitivno kardiovaskularno djelovanje", rekao je Carl Keen,
nutricionist sa sveučilišta California na znanstvenoj
konferenciji. "Nakon uzimanja čokolade nismo primijetili samo
pojačano antioksidantsko djelovanje, nego i modulaciju nekih
spojeva koji djeluju na krvne žile."
Flavonoidi u čokoladi potječu od kakaa. Istraživanje je pokazalo da
mala tablica crne čokolade sadrži jednaku količinu flavonoida kao i
šest jabuka, 4,5 šalice čaja, 28 čaša bijelog vina i dvije čaše
crnog.
No. dr. Harold Schmitz kaže kako postoje razlike u razini
flavonoida u proizvodima od čokolade i kakaa ovisno o procesu
proizvodnje u kojemu se uništavaju mnogi flavonoidi.
Pretpostavlja se da flavonoidi smanjuju rizik od kardiovaskularnih
bolesti.
Iz Britanske zaklade za kardiologiju upozoravaju da čokolada, osim
flavonoida, ima i visoku razinu nezasićenih masti i šećera.
"Voće i povrće ima mnogo višu razinu flavonoida, uz mnoge druge
hranjive tvari i bez masti", kažu predstavnici Zaklade.
"Znači, naša je poruka: možete uživati u malim količinama čokolade,
ali pojedite pet porcija voća i povrća dnevno kako biste dobili
potrebnu količinu flavonoida bez suvišne masti", dodaju.
Keen i njegovi suradnici, čije je istraživanje financirao "Mars",
izmjerili su djelovanje čokolade na trombocite 25 dobrovoljaca.
Rezultate istraživanja iznijeli su na Konferenciji Britanskoga
društva za promicanje znanosti koja se održava u Glasgowu.
Istraživači su analizirali krv dobrovoljaca koji su pojeli 25 grama
čokolade i drugih koji su jeli kruh. Analiza je pokazala da je
aktivnost trombocita bila znatno manja u osoba koje su jele
čokoladu, što znači da se u tih osoba smanjila i mogućnost nastanka
krvnog ugruška. Znanstvenici nisu otkrili nikakve promjene u osoba
koje su jele kruh.
(Hina) dgk dgk