FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOKOLADA POKAZUJE KAKO SE RAZVIJAJU OVISNOSTI

ZAGREB/CHICAGO, 31. kolovoza (Hina) - Skupina američkih i kanadskih neurologa tomografijom je mjerila aktivnost mozga osoba koje su jele čokoladu i tako otkrila područja u mozgu koja su odgovorna za ovisnosti i poremećaje u prehrani.
ZAGREB/CHICAGO, 31. kolovoza (Hina) - Skupina američkih i kanadskih neurologa tomografijom je mjerila aktivnost mozga osoba koje su jele čokoladu i tako otkrila područja u mozgu koja su odgovorna za ovisnosti i poremećaje u prehrani. #L# Dana Small, profesorica neurologije s medicinskog fakulteta sveučilišta Northwestern, i njezini kolege otkrili su da se stupanj zadovoljstva koje osjećaju pojedinci dok jedu čokoladu može povezati s protokom krvi u istim dijelovima mozga koje aktivira i kokain: u čeonom području kore velikog mozga i u srednjem mozgu. Članak o istraživanju bit će objavljen u rujanskom broju časopisa "Brain". Neurolozi su otkrili i to da čokolada u osobi koja u njoj uživa ne aktivira iste dijelove mozga koje aktivira u osobi kojoj je postala odbojna jer se već prejela. Dana Small ispituje dijelove mozga uključene u osjećaj zadovoljstva jer želi otkriti ulogu osjećaja nagrade u ovisnostima. Mnogi nutricionisti tvrde da je čokolada hrana za kojom se najviše žudi, a neki istraživači čak tvrde da stvara ovisnost. Dana Small i njezini kolege dali su sudionicima u ispitivanju, koji su sami sebe svrstali među "čokoholičare", između 40 i 170 grama čokolade koje su morali polako otopiti u ustima. Istraživači su mjerili aktivnost mozga kad su se ispitanici već zasitili i nakon toga sve do trenutka kad su jeli čokoladu makar to više nisu željeli. "Drugim riječima", rekla je Dana Small, "čokolada je bila i nagrada i kazna." Istraživači su otkrili da se aktiviraju različiti dijelovi mozga, ovisno o tome jedu li ispitanici čokoladu kad su jako motivirani i kad misle da im donosi "velik užitak" ili kad ju jedu makar su siti. Dana Small objasnila je da proučavanje reakcije mozga na hranu koja izaziva veliko zadovoljstvo poput čokolade omogućuje promatranje ovisnosti. "Kad proučavamo ovisnike ne znamo kako im je mozak izgledao prije ovisnosti pa ne možemo odrediti koje su se moždane funkcije promijenile", rekla je Dana Small. Mjerenje reakcija mozga normalnih osoba koje su nastavile jesti čokoladu i kad su se već zasitile znanstvenicima će poslužiti kao mjerilo u proučavanju poremećaja u prehrani i kao temelj novih istraživanja. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙