FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GENETSKI MODIFICIRANOM RAJČICOM PROTIV BOLESTI

ZAGREB, 2. svibnja (Hina) - Znanstvenici su stvorili genetski modificiranu rajčicu koja može biti korisna za zdravlje, a vjeruju i da bi mogla biti iskorištena i za sprječavanje srčanih bolesti i raka.
ZAGREB, 2. svibnja (Hina) - Znanstvenici su stvorili genetski modificiranu rajčicu koja može biti korisna za zdravlje, a vjeruju i da bi mogla biti iskorištena i za sprječavanje srčanih bolesti i raka. #L# Uz pomoć genske tehnologije istraživači su povisili razinu flavonola u lupini rajčice. Flavonoli su snažni antioksidanti, tvari koje se bore protiv bolesti neutraliziranjem štetnih molekula kisika koje kruže tijelom, oštećuju tkivo i ubrzavaju proces starenja. Neke vrste hrane, poput luka i čaja, bogate su tim supstancama kojih prirodno ima i u lupini rajčice, ali u mnogo manjoj količini. Britanski i nizozemski znanstvenici otkrili su da sintezom flavonola u rajčici upravlja enzim nazvan kalkona izomeraza, a otkrili su i gen kojeg ima u petuniji i koji potiče proizvodnju tog enzima, prenosi BBC. Ubrizgavajući gen u lupinu rajčice, uspjeli su za 78 puta povisiti proizvodnju flavonola. Okus nije promijenjen, a 65 posto flavonola zadržalo se pasiranjem takvih rajčica. Razina jednog tipa flavonola, kvercetin glikozida, "znatno se povećala" u lupini modificirane rajčice. Znanstvenici pod vodstvom Martine Verhoeyen iz istraživačkog centra Unilever u Sharnbrooku kažu da bi njihovo istraživanje moglo dovesti do proizvodnje "funkcionalnih" prehrambenih proizvoda koji sadrže rajčicu poput pizze. Sara Stanner iz Britanske nutricionističke zaklade za BBC je izjavila kako ima sve više dokaza da neke tvari kojih ima u biljkama korisno utječu na zdravlje: "Očito je da taj tip genetski modificirane hrane može koristiti, ali postoji i nepovjerljivost. O pojedincu ovisi hoće li jesti takvu hranu i ona mora biti jasno označena." Ako netko pojede pet porcija svježeg voća i povrća dnevno, to će biti vrlo korisno za njegovo zdravlje i neće mu trebati funkcionalna hrana, napominje Sara Stanner. Međutim, "možda previše idealistično vjerujemo da će ljudi slijediti taj savjet." Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Biotechnology". (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙