ZAGREB, 2. svibnja (Hina) - Znanstvenici su stvorili genetski modificiranu rajčicu koja može biti korisna za zdravlje, a vjeruju i da bi mogla biti iskorištena i za sprječavanje srčanih bolesti i raka.
ZAGREB, 2. svibnja (Hina) - Znanstvenici su stvorili genetski
modificiranu rajčicu koja može biti korisna za zdravlje, a vjeruju
i da bi mogla biti iskorištena i za sprječavanje srčanih bolesti i
raka. #L#
Uz pomoć genske tehnologije istraživači su povisili razinu
flavonola u lupini rajčice. Flavonoli su snažni antioksidanti,
tvari koje se bore protiv bolesti neutraliziranjem štetnih
molekula kisika koje kruže tijelom, oštećuju tkivo i ubrzavaju
proces starenja.
Neke vrste hrane, poput luka i čaja, bogate su tim supstancama kojih
prirodno ima i u lupini rajčice, ali u mnogo manjoj količini.
Britanski i nizozemski znanstvenici otkrili su da sintezom
flavonola u rajčici upravlja enzim nazvan kalkona izomeraza, a
otkrili su i gen kojeg ima u petuniji i koji potiče proizvodnju tog
enzima, prenosi BBC.
Ubrizgavajući gen u lupinu rajčice, uspjeli su za 78 puta povisiti
proizvodnju flavonola. Okus nije promijenjen, a 65 posto flavonola
zadržalo se pasiranjem takvih rajčica.
Razina jednog tipa flavonola, kvercetin glikozida, "znatno se
povećala" u lupini modificirane rajčice.
Znanstvenici pod vodstvom Martine Verhoeyen iz istraživačkog
centra Unilever u Sharnbrooku kažu da bi njihovo istraživanje moglo
dovesti do proizvodnje "funkcionalnih" prehrambenih proizvoda
koji sadrže rajčicu poput pizze.
Sara Stanner iz Britanske nutricionističke zaklade za BBC je
izjavila kako ima sve više dokaza da neke tvari kojih ima u biljkama
korisno utječu na zdravlje: "Očito je da taj tip genetski
modificirane hrane može koristiti, ali postoji i nepovjerljivost.
O pojedincu ovisi hoće li jesti takvu hranu i ona mora biti jasno
označena."
Ako netko pojede pet porcija svježeg voća i povrća dnevno, to će
biti vrlo korisno za njegovo zdravlje i neće mu trebati
funkcionalna hrana, napominje Sara Stanner. Međutim, "možda
previše idealistično vjerujemo da će ljudi slijediti taj savjet."
Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Biotechnology".
(Hina) dgk dgk