FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI: OSJETI OKUSA NA JEZIKU NISU PODIJELJENI PO PODRUČJIMA

ZAGREB, 14. travnja (Hina) - Dosadašnja pretpostavka da su osjeti okusa na jeziku podijeljeni po područjima nije točna, tvrde znanstvenici objašnjavajući kako se sva četiri okusa osjećaju na svim dijelovima jezika, prenosi "Die Presse".
ZAGREB, 14. travnja (Hina) - Dosadašnja pretpostavka da su osjeti okusa na jeziku podijeljeni po područjima nije točna, tvrde znanstvenici objašnjavajući kako se sva četiri okusa osjećaju na svim dijelovima jezika, prenosi "Die Presse". #L# U udžbenicima se još mogu naći ilustracije koje pokazuju da su osjeti okusa na jeziku podijeljeni po regijama: naprijed slatko, otraga i sa strane kiselo i slano. Te se ilustracije temelje na pogrešno tumačenim radovima iz kasnog 19. stoljeća. Sva četiri okusa, tvrde znanstvenici, osjećamo na svim dijelovima jezika na kojima postoje okusni pupoljci. Ipak, različita područja jezika različito su osjetljiva na temperaturu - i to utječe na osjet okusa. Sva četiri okusa? To je još jedna zabluda školske mudrosti. Većina znanstvenika danas govori o pet okusa. Osim slatkog, kiselog, slanog i gorkog, postoji i 'mesnati' okus aminokiseline glutaminske kiseline i njezine soli koja se pogrešno naziva "pojačivačem okusa". Po njoj imaju okus kocke za juhe, Maggi ili kineska jela. U njima je sadržaj glutaminata toliko visok da ljubitelji Chop-Sueya govore o (bezazlenom) 'sindromu kineske hrane': taj lagani osjećaj opijenosti oko usta pojašnjava se time što je glutamat i neuroprijenosnik. No stvari su još zamršenije. Naime, gorko nije uvijek jednako gorko. Prošle godine dvije su radne skupine identificirale receptore za gorko: 50 do 100 srodnih proteina od kojih svaki reagira na drugu tvar. Prije se pretpostavljalo da svi okusni pupoljci za gorko sadrže sve te receptore te da u mozak šalju isti signal "gorko". No sad su američki biolozi koje predvodi Stephen Roper ispitali aktivnost okusnih pupoljaka (s jezika štakora) kad ih se izloži gorkim kemikalijama mjereći koncentraciju kalcijevih iona koji izazivaju oslobađanje neuroprijenosnika kroz stanicu. Rezultat: 65 posto stanica reagiralo je samo na jednu od ukupno pet tvari, 25 posto na dvije, ostatak na tri ili više. "Čini se", kaže Roper, "da su različite okusne stanice podešene na različite gorke spojeve". I ljudski jezik može razlikovati gorkost piva od gorkosti nekog lijeka. To evolutivno izgleda razumno: okus "gorko" općenito djeluje zastrašujuće. No razlikovanje neopasne i opasne gorke tvari može biti vrlo korisno. Spektar ostalih okusa je uži: "slatko" u načelu signalizira hranjivi šećer. Taj okus izazivaju i brojni spojevi koji ne sadrže OH skupine. "Mesnati okus" nastaje, kako je rečeno, od glutamata i tipičan je za meso. "Kiselo" je reakcija na visoke koncentracije iona H+, dakle kiselog okružja, a "slano" na visoke koncentracije natrija. (Hina) rp dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙