CHIMAY, Belgija, 7. travnja (Hina/Reuters) - U opatiji Naše gospe od Scourmonta u južnoj Belgiji, pivo predstavlja dio života trapističkih redovnika baš kao molitva.
CHIMAY, Belgija, 7. travnja (Hina/Reuters) - U opatiji Naše gospe
od Scourmonta u južnoj Belgiji, pivo predstavlja dio života
trapističkih redovnika baš kao molitva.#L#
"Ovdje, u ovom carstvu mira i tišine gdje od 1850. godine
trapistički redovnici posvećuju svoj život Bogu, proizvodi se pivo
koje čovjeku razgaljuje srce", piše na internet stranicama
trapističke pivovare.
Poput njihovog benediktinskog brata Dom Perignona, koji je u 17.
stoljeću izumio pjenušavo vino, i redovnici u Scourmontskoj
opatiji koja se nalazi nedaleko grada Chimaya, razgalili su srce
brojnih ljubitelja piva svojim glasovitim proizvodima.
Od 1862. godine, redovnici koji pripadaju strogom cistercitskom
redu proizvode pivo Chimay u samostanu vođenom prema pravilima koja
je postavio Sveti Benedikt.
"Cilj redovničkog života nije proizvoditi pivo. U samostan se
dolazi kako bi se život posvetio molitvi ... ali redovnici ne mogu
živjeti samo od milostinje", rekao je scourmontski opat Armand
Veilleux.
Kako su redovnici život posvetili celibatu i odrekli se svih
svjetovnih zadovoljstava, prihode od prodaje piva namijenili su
financiraju potreba lokalne zajednice i održavanju svojih misija u
Aziji i Africi.
Veilleux je naglasio da proizvodnja piva ima dugu tradiciju u
Belgiji, "a trapisti sve stvari rade temeljito, pa rade i dobro
pivo."
Razne vrste piva Chimay proizvode se s udjelima alkohola od
prilično visokih sedam posto, do gotovo grešnih devet posto. Ipak
redovnici iz opatije Scourmont žeđ ublažavaju slabijim domaćim
pivom s 4,5 posto alkohola.
(Hina) dv sv