BRUXELLES, 5. ožujka (Hina/Reuters) - Farmeri i proizvođači hrane moraju biti transparentniji kako bi vratili povjerenje javnosti u prehrambenu industriju, uzdrmanu brojnim problemima, od kravljeg ludila do pojave slinavke, priopćila
je Europska komisija u ponedjeljak.
BRUXELLES, 5. ožujka (Hina/Reuters) - Farmeri i proizvođači hrane
moraju biti transparentniji kako bi vratili povjerenje javnosti u
prehrambenu industriju, uzdrmanu brojnim problemima, od kravljeg
ludila do pojave slinavke, priopćila je Europska komisija u
ponedjeljak.#L#
Zalažući se za veću otvorenost i vjerodostojnost u prehrambenoj
politici, Komisija je pozvala vodeće stručnjake multinacionalnih
tvrtki, potrošačkih udruga i akademskih zajednica na sjednicu u
Bruxelles na raspravu o problemima u industriji hrane.
"Željeli smo čuti nove ideje koje bi nam mogle pomoći u oblikovanju
koncepta kvalitetne hrane, raznolike hrane", rekao je povjerenik
EU za hranu i zaštitu potrošača David Byrne.
On je rekao da je taj sastanak samo prvi u nizu, dok će drugi biti
održani u zemljama članicama, a biti će upriličene i televizijske i
internet rasprave.
Povjerenik EU za poljoprivredu Franz Fischler naglasio je da
postoji odgovornost kod svih strana u procesu proizvodnje i
distribucije hrane.
"Ako želimo da nam interesi potrošača budu na prvom mjestu u
prehrambenoj politici, važno je da trgovci i oni koji prerađuju
hranu osiguraju transparentnost", rekao je Fischler.
(Hina) dv br