HR-eko-proizvodnja-stručnjaci-analize-Poljoprivreda HRVATSKA EKO-POLJOPRIVREDA MEĐU ZADNJIMA U EUROPI, UPOZORAVAJU STRUČNJACI piše: Marina BujanZAGREB, 26. veljače (Hina) - Hrvatska na samo 12,5 hektara poljoprivredne površine uzgaja
ekološku hranu i po tome je među zadnjima u Europi, upozoravaju stručnjaci.
piše: Marina Bujan
ZAGREB, 26. veljače (Hina) - Hrvatska na samo 12,5 hektara
poljoprivredne površine uzgaja ekološku hranu i po tome je među
zadnjima u Europi, upozoravaju stručnjaci.#L#
"To su vrlo male površine, gotovo zanemarive", kaže stručnjak za
ekološku poljoprivredu Darko Znaor.
Od 3,2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, Hrvatska ima
samo 12,5 hektara pod ekološkom proizvodnjom, usklađenih sa
zakonom Europske unije, i to je ono što se u ovom trenutku može
izvesti u zapadnu Europu, rekao je.
Dok u Hrvatskoj 16 proizvođača ima svjetski priznati certifikat za
ekološku poljoprivrednu proizvodnju, Slovenija ima 10.000 hektara
i 600 proizvođača.
Pod ekološkom proizvodnjom Italija ima milijun hektara (oko sedam
posto ukupne poljoprivredne površine) i 60.000 proizvođača.
Njemačka ima 700.000 hektara i 15.000 proizvođača, a njezina vlada
planira do 2010. preusmjeriti 20 posto poljoprivredne površine na
ekološku proizvodnju.
Austrija ima 300.000 hektara, ili 10 posto od ukupne poljoprivredne
površine, te 25.000 eko-proizvođača.
"Hrvatska nema strategiju za ekološku poljoprivrednu proizvodnju,
jer vlast za nju i nije istinski zainteresirana", tvrdi Znaor, koji
je u Nizozemskoj magistrirao iz područja ekološke proizvodnje.
Hrvatski sabor prihvatio je nedavno Zakon o eko-proizvodnji kojim
bi se, nakon što Ministarstvo poljoprivrede u roku tri mjeseca
donese podzakonske akte, odredilo parametre za eko-proizvodnju.
Znaor, međutim, sumnja da će zakon zaživjeti, s obzirom da Hrvatska
ima premalo stručnjaka koji bi u tako kratkom roku mogli donijeti
podzakonske akte.
S takvom ocjenom slaže se i Ranko Tadić iz Eko Liburnie, udruge za
razvitak eko-turizma, ekološke poljoprivrede i zaštitu okoliša.
"Neće biti prvi put da smo donijeli zakon koji se ne provodi",
upozorava Tadić, smatrajući da bi eko-poljoprivreda trebala biti
najbolji odgovor Hrvatske na trenutno stanje na svjetskom tržištu
hrane.
"Čak i kada se izrade svi potrebni akti, zakon će ostati mrtvo slovo
na papiru, jer ne postoje institucionalni okviri kroz koje će ga
biti moguće provesti", kaže Znaor, objašnjavajući da Hrvatska nema
niti inspektora obučenih za nadzor eko-proizvodnje.
Hrvatska je prošle godine za potporu ekološkoj poljoprivredi
izdvojila oko 1,2 milijuna kuna, odnosno 0,4 kune po hektaru.
Slovenija izdvaja 500 njemačkih maraka po hektaru pašnjaka, 750 za
ratarske kulture i 1.300 po hektaru za proizvodnju ekološkog voća,
povrća i vina.
Znaor kaže da bi u strategiju za eko-proizvodnju trebalo uključiti
i ekonomski isplative instrumente, mjere koje bi kočile razvitak
konvencionalne poljoprivrede (upotrebu pesticida i mineralnog
gnojiva) te široku kampanju obrazovanja potrošača.
Italija je, primjerice, uvela "zeleni porez" na pesticide, jer
onečišćuju tlo, vodu i zrak te predstavljaju potencijalnu opasnost
u hrani. Novac prikupljen od toga poreza država ulaže u
stimuliranje eko-proizvodnje.
(Hina) bma/vl vl