BERN, 20. veljače (Hina/AFP) - Sir ementaler, najviše izvožen švicarski poljoprivredni proizvod, kani sačuvati svoje velike rupe po kojima je poznat, unatoč novom američkom zakonu, priopćeno je u utorak iz švicarske udruge proizvođača
ementalera.
BERN, 20. veljače (Hina/AFP) - Sir ementaler, najviše izvožen
švicarski poljoprivredni proizvod, kani sačuvati svoje velike rupe
po kojima je poznat, unatoč novom američkom zakonu, priopćeno je u
utorak iz švicarske udruge proizvođača ementalera. #L#
Novi američki zakon, koji stupa na snagu 22. veljače, dozvoljava
sirevima kategorije A, kamo spada švicarski ementaler, rupe
promjera između 0,95 i 2,06 centimetara što je upola manje od
prosječnog promjera rupa švicaskog ementalera.
Švicarski ementaler, napominje udruga, ništa nema sa sirevima koji
se prodaju u SAD pod nazivom "švicarski sir" ili "sir ementaler", a
koji su industrijski proizvedeni od pasteriziranog mlijeka.
Švicarski ementaler gotovo je zanatski proizvod proizveden
isključivo na osnovi sirovog mlijeka, a ne stavlja se u prodaju
prije barem 90 dana obrade.
Kako bi se obranila, udruga je poslala švicarskim vlastima dosje o
svojem proizvodu tražeći pravo na certifikat kontroliranog
podrijetla.
Švicarska izvozi oko tri četvrtine proizvedenog ementalera odnosno
30.000 tona godišnje.
Njezina su najveća tržišta Italija, Francuska, Njemačka i SAD.
(Hina) rj sd