FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SVIJETU JE SAMO 16 POSTO OBRADIVOG TLA DOBRE KAKVOĆE

WASHINGTON, 15. veljače (Hina/AP) - Najveći dio poljoprivrednog zemljišta u svijetu u tako je lošem stanju da će uzgajivači morati pronaći bolje načine uzgoja žitarica žele li da proizvodnja hrane prati rast svjetskog stanovništva, upozoravaju znanstvenici u studiji o uzgoju hrane.
WASHINGTON, 15. veljače (Hina/AP) - Najveći dio poljoprivrednog zemljišta u svijetu u tako je lošem stanju da će uzgajivači morati pronaći bolje načine uzgoja žitarica žele li da proizvodnja hrane prati rast svjetskog stanovništva, upozoravaju znanstvenici u studiji o uzgoju hrane. #L# Samo oko 16 posto svjetskog poljoprivrednog zemljišta je neproblematično i dobro za uzgoj, bez nedaća kakve donosi kemijska zagađenost, kiselost, slanost tla ili loša odvodnja, pokazuje studija Međunarodnog instituta za istraživanje politike uzgoja hrane. Izvješće se temelji na satelitskim kartama. Naravno, kakvoća tla ovisi i o siromaštvu zemlje. Tako je u dijelovima Azije samo 6 posto obradive površine bez ikakvih problema. U Sjevernoj Americi je udio visokokvalitetnog tla daleko veći - 29 posto. Zagađenost aluminijem, što je toksično za biljke, zabilježena je na 17 posto poljoprivrednog tla u svijetu. Naslage soli u tlu predstavljaju znatan problem za zemljišta koja se moraju natapati. Gotovo 4 milijuna hektara poljoprivrednog tla gubi se godišnje zbog slanosti, piše u izvješću. Velik i rašireni problem jest organska iscrpljenost koja smanjuje plodnost i vlažnost tla te pojačava emisiju ugljičnog dioksida u zraku, što je, vjeruju zanstvenici, jedan od čimbenika globalnog zagrijavanja, piše u studiji u kojoj se ističe da je "hitno potrebno" vodu za navodnjavanje koristiti djelotvornije. "Moramo pronaći načine da povećamo proizvodnju hrane", a da pritom ne tražimo novu zemlju za uzgoj, ističe Ian Johnson, potpredsjednik Svjetske banke i predsjedatelj Konzultativne skupine za Međunarodno poljoprivredno istraživanje. Stvar je u tome da priprema novog tla za proizvodnju hrane zahtijeva novu sječu šuma, čime se uništava raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Studija spominje podataka da se za idućih 20 godina očekuje novih 1,5 milijardi ljudi u svijetu, koje će trebati nahraniti. Biotehnologija tu može biti od koristi, ako se žitarice budu genetički proizvodile tako da im je za rast potrebno manje vode te mogu rasti na siromašnijem tlu, kazao je Stanley Wood, vodeći autor studije. On je, međutim, upozorio da genetski inženjering neće biti dovoljan ako se ne budu mijenjali i načini obrađivanja zemlje. U mnogim siromašnim područjima nema gospodarskog poticaja kojim bi se uzgajivači naučili mijenjati način obrade zemlje. Tako je, primjerice u Keniji, tlo osiromašeno i stoga što si poljodjelci ne mogu dopustiti luksuz da nakon berbe na njivama ostavljaju stabljike i ostatke žitarica čime bi naknadno poboljšali njegovu plodnost. Tim ostacima seljaci naime moraju hraniti stoku ili se koristiti kao gorivom. Kemijska gnojiva nisu djelotvorna ako dovoljno organske tvari ne ostane u tlu, upozorava Wood. On dodaje da je jedan od otežavajućih faktora i slaba prometna povezanost u siromašnim krajevima gdje seljaci svoj uzgoj ne uspijevaju prodati na tržnicama a za uzvrat kupiti potrebna kemijska sredstava. (Hina) rt sl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙