FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: PREDSTAVLJENA KNJIGA "HACCP I HIGIJENA NAMIRNICA"

ZAGREB, 25. siječnja (Hina) - Knjiga "HACCP i higijena namirnica", autorice Vlatke Turčić, predstavljena je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Komori Zagreb.
ZAGREB, 25. siječnja (Hina) - Knjiga "HACCP i higijena namirnica", autorice Vlatke Turčić, predstavljena je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Komori Zagreb.#L# HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) kao najmoćniji sustav jamstva kakvoće i neškodljivosti namirnica samo je nastavak nastojanja da se pučanstvo zaštiti od bolesti koje se prenose hranom, istaknuto je na promociji. Knjiga je rezultat nastojanja približavanja filozofije HACCP-a čitateljima, a sadržaj joj je podijeljen u tri dijela. Prvi dio prijevod je djela Franka Bryana Analiza opasnosti procjenom i kontrolom kritičnih momenata, u drugom se dijelu govori o higijeni namirnica i provedbi HACCP sustava u Hrvatskoj, dok se u trećem raspravlja o stanju i perspektivama tog sustava u Hrvatskoj. Pokazalo se naime da dosadašnji način kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica nije zadovoljio i da treba pronaći nove načine osiguranja neškodljivosti i kakvoće namirnica. HACCP je sustav praćenja i kontrole svih čimbenika koji tijekom uzgoja, proizvodnje, pripreme, čuvanja i raspodjele namirnica mogu izravno ili neizravno utjecati na njihovu kakvoću i zdravstvenu ispravnost. Od srpnja 1997. spomenuti je sustav i u Hrvatskoj postao zakonska obveza za sve izvoznike sirovina i proizvoda životinjskog podrijetla u SAD i zemlje Europske unije. U budućnosti, istaknuto je, treba očekivati da primjena HACCP sustava u Hrvatskoj neće biti ograničena samo na izvoznike prehrambenih proizvoda, već će HACCP kao pristup problemu higijene namirnica postati dio životne filozofije svakome čovjeku. Knjiga je namijenjena svima koji sudjeluju u uzgoju, proizvodnji, pripremi ili raspodjeli namirnica. Također, namijenjena je svim javnozdravstvenim djelatnicima koji se usavršavaju u mikrobiologiji namirnica i tehnologiji obrade hrane, a pomoći će i u planiranju mjera za proizvodnju i pripremu neškodljive hrane. (Hina) tp ds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙