ZAGREB, 5. siječnja (Hina) - Ljubav prema određenoj vrsti hrane razvija se još u majčinu trbuhu, tvrde francuski istraživači.
ZAGREB, 5. siječnja (Hina) - Ljubav prema određenoj vrsti hrane
razvija se još u majčinu trbuhu, tvrde francuski istraživači. #L#
Časopis "New Scientist" izvijestio je o otkriću skupine
znanstvenika iz Europskoga centra za ispitivanje okusa u
francuskome gradu Dijonu.
Istraživači su ispitali reakcije 24 novorođenčadi na miris hrane.
Polovica majki u trudnoći je jela anis, dok druga polovica nije.
Djeca su izložena mirisu anisa odmah nakon rođenja i četiri dana
poslije kako bi se vidjelo je li im taj miris privlačan ili
odbojan.
Djeca čije su majke jele anis oba su se puta okrenula prema mirisu,
dok su ga djeca čije majke nisu jele anis ili ignorirala ili su
okretala glavu u drugu stranu.
Voditelj istraživanja dr. Benoit Schaal tvrdi kako je ovo
istraživanje prvi čvrst dokaz da majčina prehrana može utjecati na
ljubav djeteta prema određenoj hrani.
Otkriće pokazuje, rekao je dr. Schaal, da se u trudnoći s majke na
dijete prenosi niz kemijskih informacija. To daje odgovor i na
pitanje kako se s majke na dijete može prenijeti i ovisnost o nekim
supstancama.
"Kad se dijete rodi bitno je koju hranu voli njegova majka jer će je
ona sigurno priremati i njemu. Ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi
da ono što trudnica jede ima bilo kakvog utjecaja na sklonost
djeteta prema nekoj hrani", rekla je dr. Colette Kelly,
nutricionistkinja iz Britanske zaklade za prehranu, za BBC News.
Prehrana svih trudnica, naglasila je Colette Kelly, mora biti
zdrava i uravnotežena.
(Hina) dgk dgk