LJUBLJANA, 3. siječnja (Hina) - Slovenija bi trebala zabraniti sav uvoz mesa, poticati proizvodnju soje kao alternativne stočne hrane nakon što je zabranjena uporaba koštanog brašna, i tako proizvoditi meso sigurno od kravljeg ludila,
rekao je u srijedu slovenski agronom dr. France Pajenk za slovenski list "Dnevnik".
LJUBLJANA, 3. siječnja (Hina) - Slovenija bi trebala zabraniti sav
uvoz mesa, poticati proizvodnju soje kao alternativne stočne hrane
nakon što je zabranjena uporaba koštanog brašna, i tako proizvoditi
meso sigurno od kravljeg ludila, rekao je u srijedu slovenski
agronom dr. France Pajenk za slovenski list "Dnevnik". #L#
Slovenija ne bi smjela imati teškoća u proizvodnji zdrave hrane ako
se nauče lekcije koje je izazvala panika oko bolesti ludih krava u
Europi, a seljacima treba dopustiti razvoj malih individualnih
gospodarstava koje neće motivirati masovna proizvodnja, drži dr.
Pajenk.
"Individualna odnosno bio-proizvodnja zdravog mesa bit će moguća i
isplativa upravo na malim gospodarstvima od 3 do 10 hektara kakva su
naša. Ako se umjesto na hmelj i pšenicu orijentiramo na sijanje
soje, možemo zadovoljiti 60 posto proteinske komponente u ishrani
stoke. Zbog epidemije BSE-a u Europi će najviše nedostajati goveđe
meso, a moći će ga prodavati samo oni koji budu dokazali da stoku
hrane prirodnim načinom," izjavio je u razgovoru za ljubljanski
"Dnevnik" Pajenk, broj od srijede.
On tvrdi da je čovjek prešavši na hranjenje stoke animalnim
proteinima napravio "zločin protiv prirode" i da je pravi problem
intenzivne proizvodnje hrane - profit pod svaku cijenu i procjene
po kojima je na svijetu triput više ljudi u odnosu na prirodne
resurse koji osiguravaju prehranu.
(Hina) fl sl