ZAGREB/LONDON, 26. prosinca (Hina) - Znanstvenici su otkrili gene koji bakteriji Salmonella typhimurium omogućuju da uzrokuje bolest.
ZAGREB/LONDON, 26. prosinca (Hina) - Znanstvenici su otkrili gene
koji bakteriji Salmonella typhimurium omogućuju da uzrokuje
bolest. #L#
Svake godine gotovo dva milijuna ljudi u svijetu umire od hrane
zaražene salmonelom, a znanstvenici se nadaju da će im nove
informacije pomoći da pronađu način kako da zaustave djelovanje te
bakterije.
Posljednjih je godina to postalo važno pitanje jer je jedna vrsta
organizama postala otporna na antibiotike.
Od ukupno 4.644 gena dr. Jay Hinton s Instituta za istraživanje
hrane (IFR) u Norwichu pronašao je 919 koji počinju djelovati
tijekom infekcije. Oko 400 tih gena nepoznato je znanosti i ne zna
se kakva im je funkcija.
Dr. Hinton i njegovi suradnici proučavali su koji se geni
uključuju, a koji isključuju za vrijeme infekcijskog procesa, a to
im je, prvima u svijetu, uspjelo u okruženju zaražene stanice.
Ovo će istraživanje biti polazište drugim znanstvenicima koji
nastoje pronaći lijek kojim bi neutralizirali zarazu salmonelom.
Salmonela je dobila ime po američkom veterinaru Danielu Salmonu
koji ju je otkrio 1885, a do danas je otkriveno 2200 sojeva. Većinu
zaraza uzrokuju dva soja: S. typhimurium i S. enteritidis.
Salmonela živi u želucu i crijevima ljudi i životinja te može
uzrokovati groznicu, bolove u abdomenu, proljev, mučninu i
povraćanje.
U mnogim slučajevima bolest može postati i životno opasna posebno
kad se infekcija proširi na druge dijelove tijela, odnosno u krv i
na kosti. Mnogi ljudi zaraze se salmonelom jer jedu sirovu ili
zaraženu hranu životinjskog podrijetla posebno meso, perad, jaja i
mlijeko.
Studija je objavljena u časopisu "Molecular microbiology
Journal".
(Hina) bdj dgk