WASHINGTON, 26. studenog (Hina/Reuters) - Genetskim modificiranjem znanstvenici su stvorili rižu koja je otporna na sušu, slanu vodu i niske temperature.
WASHINGTON, 26. studenog (Hina/Reuters) - Genetskim
modificiranjem znanstvenici su stvorili rižu koja je otporna na
sušu, slanu vodu i niske temperature. #L#
Istraživači sa Sveučilišta u Ithaci u New Yorku i sa Seulskog
sveučilišta u Južnoj Koreji uzgojili su novu vrstu riže posudivši
gen bakterije E. coli.
Nadajući se da će nova riža pomoći uzgajivačima u siromašnim
zemljama da proizvedu još više hrane i to u najgorim uvjetima, oni
su riži dodali vrstu šećera zahvaljujući kojoj biljke bolje podnose
različite vanjske utjecaje.
"Svjetska populacija sve je veća, obradive površine gube na
kvaliteti, svježa voda sve je rjeđa a povećani loši vanjski
utjecaji predstavljaju ozbiljne prijetnje globalnoj agrikulturi i
kvaliteti hrane", izjavio je Ray Wu, profesor molekularne
biologije i genetike koji je vodio istraživanje.
"Sve što napravimo kako bi biljke postale otporne na utjecaje iz
okoline, povećat će i kvalitetu i kvantitetu hrane za one koji je
najviše trebaju", dodao je.
Korištena je riža Indica koja čini 80 posto svjetske kulture riže.
Znanstvenici vjeruju da bi se genetski modificirati mogli i
kukuruz, pšenica, proso, soja i šećerna trska.
"Riječ je o jednostavnom šećeru koji se prirodno stvara u mnogim
organizmima od bakterija i kvasca do gljiva te različitim
beskralješnjacima, posebno insektima", rekao je Ajay Garg, biolog
s Cornella.
U biljkama obično nema puno takvog šećera, osim u nekim biljkama
koje mogu preživjeti dugotrajne suše u pustinjama. Te biljke zbog
suše djeluju kao da su uvenule, ali kada dobiju nešto vlage odmah se
oporavljaju.
(Hina) ag dgk