FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GENETSKI MODIFICIRANA RIŽA OTPORNA NA SUŠU, SLANU VODU I HLADNOĆU

WASHINGTON, 26. studenog (Hina/Reuters) - Genetskim modificiranjem znanstvenici su stvorili rižu koja je otporna na sušu, slanu vodu i niske temperature.
WASHINGTON, 26. studenog (Hina/Reuters) - Genetskim modificiranjem znanstvenici su stvorili rižu koja je otporna na sušu, slanu vodu i niske temperature. #L# Istraživači sa Sveučilišta u Ithaci u New Yorku i sa Seulskog sveučilišta u Južnoj Koreji uzgojili su novu vrstu riže posudivši gen bakterije E. coli. Nadajući se da će nova riža pomoći uzgajivačima u siromašnim zemljama da proizvedu još više hrane i to u najgorim uvjetima, oni su riži dodali vrstu šećera zahvaljujući kojoj biljke bolje podnose različite vanjske utjecaje. "Svjetska populacija sve je veća, obradive površine gube na kvaliteti, svježa voda sve je rjeđa a povećani loši vanjski utjecaji predstavljaju ozbiljne prijetnje globalnoj agrikulturi i kvaliteti hrane", izjavio je Ray Wu, profesor molekularne biologije i genetike koji je vodio istraživanje. "Sve što napravimo kako bi biljke postale otporne na utjecaje iz okoline, povećat će i kvalitetu i kvantitetu hrane za one koji je najviše trebaju", dodao je. Korištena je riža Indica koja čini 80 posto svjetske kulture riže. Znanstvenici vjeruju da bi se genetski modificirati mogli i kukuruz, pšenica, proso, soja i šećerna trska. "Riječ je o jednostavnom šećeru koji se prirodno stvara u mnogim organizmima od bakterija i kvasca do gljiva te različitim beskralješnjacima, posebno insektima", rekao je Ajay Garg, biolog s Cornella. U biljkama obično nema puno takvog šećera, osim u nekim biljkama koje mogu preživjeti dugotrajne suše u pustinjama. Te biljke zbog suše djeluju kao da su uvenule, ali kada dobiju nešto vlage odmah se oporavljaju. (Hina) ag dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙