ZAGREB/TOKIO, 3. studenoga (Hina) - Dugotrajna konzumacija mononatrijeva glutaminata koji se dodaje hrani radi pojačavanja okusa, može oštetiti vid, tvrde japanski znanstvenici.
ZAGREB/TOKIO, 3. studenoga (Hina) - Dugotrajna konzumacija
mononatrijeva glutaminata koji se dodaje hrani radi pojačavanja
okusa, može oštetiti vid, tvrde japanski znanstvenici. #L#
Ispitivanje je provedeno na štakorima, a rezultate je objavio
znanstveni časopis "New Scientist".
Hiroshi Ohguru sa Sveučilišta u Hirosaki i njegovi suradnici
hranili su štakore različitim količinama najčešće korištenih
dodataka azijatskim jelima. Kako glutaminat napada stanice očne
mrežice, kod svih se životinja snaga vida smanjivala, utvrdili su
znanstvenici s Instituta za očne bolesti.
U istočnoj Aziji češće se pojavljuje poseban oblik mrene za koji
znanstvenici pretpostavljaju da bi mogao biti uzrokovan
pretjeranom potrošnjom natrijeva glutaminata. No, kako ističu, tu
se povezanost tek mora ispitati.
(Hina) kt dgk