FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOĆEMO LI USKORO IMATI DEZINFEKCIJSKA SREDSTVA NA BAZI VINA?

SAN FRANCISCO, 30. listopada (Hina/Reuters) - Uspije li prehrambeni tehnolog Mark Daeschel u svojim nastojanjima, uskoro bismo na policama u prodavaonicama mogli naći dezinfekcijska sredstva na bazi vina.
SAN FRANCISCO, 30. listopada (Hina/Reuters) - Uspije li prehrambeni tehnolog Mark Daeschel u svojim nastojanjima, uskoro bismo na policama u prodavaonicama mogli naći dezinfekcijska sredstva na bazi vina. #L# Na temelju prijašnjih istraživanja mikroba, Daeschel je odlučio i znanstveno potvrditi stoljećima stari savjet: ako uz jelo pijete vino, spriječit ćete otrovanje hranom. Daeschel, profesor prehrambene znanosti i tehnologije na oregonskom državnom sveučilištu u Corvalisu nedaleko Portlanda, uočio je da vino, posebno bijelo, ubija E. colli, salmonelu i druge potencijalno smrtonosne bakterije. "To nam je dalo ideju da napravimo dezinfekcijsko sredstvo na bazi vina", kaže Daeschel. "Osim toga, tako bi se iskoristile velike količine vina u svijetu koje nisu pronašle potrošača." Daeschel misli da kombinacija kiselina i alkohola u vinu ubija mikrobe. U Oregonu se pripremaju za prijavu patenta kad proizvod bude formuliran, kaže Daeschel. Vinarije koje imaju veće zalihe vina zainteresirane su za istraživanje koje bi im omogućilo da se riješe dijela zaliha. Daeschel usavršava formulu kako bi dobio najbolja mikrobicidna svojstva i kako proizvod ne bi ostavljao ljepljive mrlje i neugodan miris. Osim što bi novo dezinfekcijsko sredstvo zamijenilo dosadašnja na bazi klora i joda, imalo bi primjenu u tehnologiji prerade mesa. (Hina) ljv dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙