SAN FRANCISCO, 30. listopada (Hina/Reuters) - Uspije li prehrambeni tehnolog Mark Daeschel u svojim nastojanjima, uskoro bismo na policama u prodavaonicama mogli naći dezinfekcijska sredstva na bazi vina.
SAN FRANCISCO, 30. listopada (Hina/Reuters) - Uspije li
prehrambeni tehnolog Mark Daeschel u svojim nastojanjima, uskoro
bismo na policama u prodavaonicama mogli naći dezinfekcijska
sredstva na bazi vina. #L#
Na temelju prijašnjih istraživanja mikroba, Daeschel je odlučio i
znanstveno potvrditi stoljećima stari savjet: ako uz jelo pijete
vino, spriječit ćete otrovanje hranom.
Daeschel, profesor prehrambene znanosti i tehnologije na
oregonskom državnom sveučilištu u Corvalisu nedaleko Portlanda,
uočio je da vino, posebno bijelo, ubija E. colli, salmonelu i druge
potencijalno smrtonosne bakterije.
"To nam je dalo ideju da napravimo dezinfekcijsko sredstvo na bazi
vina", kaže Daeschel. "Osim toga, tako bi se iskoristile velike
količine vina u svijetu koje nisu pronašle potrošača."
Daeschel misli da kombinacija kiselina i alkohola u vinu ubija
mikrobe.
U Oregonu se pripremaju za prijavu patenta kad proizvod bude
formuliran, kaže Daeschel. Vinarije koje imaju veće zalihe vina
zainteresirane su za istraživanje koje bi im omogućilo da se riješe
dijela zaliha.
Daeschel usavršava formulu kako bi dobio najbolja mikrobicidna
svojstva i kako proizvod ne bi ostavljao ljepljive mrlje i neugodan
miris.
Osim što bi novo dezinfekcijsko sredstvo zamijenilo dosadašnja na
bazi klora i joda, imalo bi primjenu u tehnologiji prerade mesa.
(Hina) ljv dgk