LONDON, 20. listopada (Hina/dpa) - Suze pri rezanju crvenoga luka uskoro će se moći izbjeći, tvrde japanski znanstvenici.
LONDON, 20. listopada (Hina/dpa) - Suze pri rezanju crvenoga luka
uskoro će se moći izbjeći, tvrde japanski znanstvenici.#L#
Tvar koja ih izaziva, kako izvješćuju znanstvenici House Foods
Corporation iz Chibe u britanskom stručnom magazinu "Nature",
proizvod je jednog jedinoga enzima.
Crveni se luk može uzgojiti tako da mu se odstrani odgovarajući gen
koji pri ljuštenju i rezanju izaziva suze. On ne bi, prema mišljenju
znanstvenika, ništa izgubio na vrijednosti kad je riječ o ukusu i
hranjivosti, jer novootkriveni enzim nema nikakvu ulogu u izmjeni
tvari.
Znanstvenici su dosad mislili da je taj prophancial-S-oksid
neizbježan nusprodukt normalne razmjene tvari crvenoga luka i da bi
se mogao osloboditi pomoću isto tako dugo poznatoga enzima
aliinase.
(Hina) jb il