FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTKRIVEN ENZIM U LUKU KOJI IZAZIVA SUZE

LONDON, 20. listopada (Hina/dpa) - Suze pri rezanju crvenoga luka uskoro će se moći izbjeći, tvrde japanski znanstvenici.
LONDON, 20. listopada (Hina/dpa) - Suze pri rezanju crvenoga luka uskoro će se moći izbjeći, tvrde japanski znanstvenici.#L# Tvar koja ih izaziva, kako izvješćuju znanstvenici House Foods Corporation iz Chibe u britanskom stručnom magazinu "Nature", proizvod je jednog jedinoga enzima. Crveni se luk može uzgojiti tako da mu se odstrani odgovarajući gen koji pri ljuštenju i rezanju izaziva suze. On ne bi, prema mišljenju znanstvenika, ništa izgubio na vrijednosti kad je riječ o ukusu i hranjivosti, jer novootkriveni enzim nema nikakvu ulogu u izmjeni tvari. Znanstvenici su dosad mislili da je taj prophancial-S-oksid neizbježan nusprodukt normalne razmjene tvari crvenoga luka i da bi se mogao osloboditi pomoću isto tako dugo poznatoga enzima aliinase. (Hina) jb il

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙