ZAGREB/MODESTO, 23. rujna (Hina) - Bademi snizuju razinu "lošeg" (LDL) kolesterola u krvi, a ujedno smanjuju rizik od srčanih bolesti, pokazuje studija objavljena u časopisu "Circulation".
ZAGREB/MODESTO, 23. rujna (Hina) - Bademi snizuju razinu "lošeg"
(LDL) kolesterola u krvi, a ujedno smanjuju rizik od srčanih
bolesti, pokazuje studija objavljena u časopisu "Circulation".
#L#
Kod osoba koje pojedu oko 30 g badema svaki dan, smanjuje se razina
"lošeg" kolesterola za otprilike 4,4 posto, pokazuje studija
provedena na sveučilištu u Torontu. Kod osoba koje pojedu dvostruko
više badema na dan, razina LDL kolesterola smanjuje se za 9,4 posto,
što znači da je pozitivan učinak badema proporcionalan
konzumiranoj količini.
Studija je obuhvatila 27 osoba oba spola s povišenom razinom
kolesterola u krvi.
"Otkrili smo da bademi smanjuju rizik od koronarnih bolesti srca, a
mogu se uzimati kao 'zdrave grickalice', bez opasnosti od povećanja
tjelesne težine", rekao je dr. David Jenkins, autor studije.
Bademi su odličan izvor biljnih proteina, a kombinacija
jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina u orasima
idealna je kombinacija masnoća, od kojih svaka može imati pozitivan
učinak na razinu kolesterola u krvi, dodao je Jenkins.
(Hina) ljv dgk