PARIS, 23. kolovoza (Hina/Reuters) - Dok se francuski vinari još oporavljaju od nedavnog skandala s krivotvorenim vinima, na pomolu je novi udarac - stručnjaci su razvili DNA test kojim će utvrditi je li neko vino doista kvalitetno
ili u njemu ima i jeftinog grožđa.
PARIS, 23. kolovoza (Hina/Reuters) - Dok se francuski vinari još
oporavljaju od nedavnog skandala s krivotvorenim vinima, na pomolu
je novi udarac - stručnjaci su razvili DNA test kojim će utvrditi je
li neko vino doista kvalitetno ili u njemu ima i jeftinog
grožđa.#L#
Analizom grožđa znanstvenici s francuskog Nacionalnog
poljoprivrednog instituta (INRA) planiraju izraditi genom svake
pojedine vrste.
"U Francuskoj se koristi oko 45 vrsta grožđa i novom metodom možemo
identificirati genom svake od njih", rekao je Patrice This iz
INRE.
U poznatoj vinarskoj pokrajini Bordeaux najviše se koristi Merlot,
Cabernet Souvignon i Cabernet France, a DNA testom utvrdit će se
jesu li skupa vina proizvedena baš od tih vrsta ili su mješavina
više vrsta.
Da je razvijen ranije, DNA test mogao je spriječiti prošlogodišnji
skandal kada su vinari miješali loša vina s vrhunskim vinima iz
Bordeauxa i prodavali ih po vrlo visokim cijenama.
Jedan od proizvođača, Jacques Hammer, zbog toga je osuđen na 18
mjeseci zatvora i novčanu kaznu od milijun eura. Afera je ozbiljno
uzdrmala ugled Bordeauxa, svjetski poznatog po proizvodnji
vrhunskih vina.
Pomoću DNA testa, čije se primjena planira za dvije do tri godine,
znanstvenici će moći utvrditi je li vino proizvedeno od jedne vrste
grožđa ili je mješavina više vrsta.
To će koristiti i samim proizvođačima u Francuskoj, istaknuo je
This, jer će testom potvrditi kvalitetu svojih vina, što je vrlo
važno u okolnostima kada se sve više suočavaju s konkurencijom iz
drugih zemalja.
DNA test ipak ima stanovitih ograničenja, jer se njime neće mogli
utvrditi kada i gdje je točno vino proizvedeno, kao niti omjer
pojedinih vrsta grožđa upotrebljenih u proizvodnji vina.
(Hina) bcav rb