BAD AACHEN, 7. lipnja (Hina/APA) - Njemački znanstvenici ustanovili su da su polifenoli zelenog čaja dobra zaštita protiv sunčanih opeklina, čak i u slučaju kad su opekline već zahvatile kožu.
BAD AACHEN, 7. lipnja (Hina/APA) - Njemački znanstvenici
ustanovili su da su polifenoli zelenog čaja dobra zaštita protiv
sunčanih opeklina, čak i u slučaju kad su opekline već zahvatile
kožu.#L#
Čak i onda kad vam se dogodilo da dobro izgorite na suncu, pravilna
prehrana može pomoći: cink ublažava upalu i ubrzava ozdravljenje,
tvrde znanstvenici u njemačkom Institutu za medicinu prehrane i
dijetetiku u Bad Aachenu.
Polifenoli zelenoga čaja štite stanice od sunca. Bez obzira na to
nanosite li ih na kožu ili pijete, oni sprečavaju nastanak raka
kože. Terapija kožnog oboljenja zelenim čajem izaziva dozirano
smanjenje crvenila kože ultravioletnim zračenjem.
Njime se također smanjuje oštećenja DNA i stanica u koži. Institut
osim toga preporučuje prehranu s mnogo voća i povrća, jer oni sadrže
mnoge vitamine, minerale i sekundarne biljne sastojke, koji kožu
štite od raka i prijevremena starenja. Uz to je važno uzimati i
dovoljno tekućine, kako bi se spriječilo isušivanje kože.
Pa i kad se ispečete na suncu, prehrana može pomoći. Cink pomaže da
se crvenilo prije sanira, a kao sastavni dio brojnih sustava enzima
potreban je za obnavljanje i ozdravljenje stanica. Dobri su izvori,
kaže se u priopćenju, meso, jaja i mlijeko, budući da oni cink
vezuju za aminokiselinu histidin.
(Hina) jb il