ŽENEVA, 27. lipnja (Hina/Reuters) - Stručnjaci za sigurnost hrane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćili su u četvrtak da bi masna, pržena hrana mogla biti uzrokom raka, ali da su za donošenje konačnih zaključaka potrebna
dodatna istraživanja.
ŽENEVA, 27. lipnja (Hina/Reuters) - Stručnjaci za sigurnost hrane
Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćili su u četvrtak da
bi masna, pržena hrana mogla biti uzrokom raka, ali da su za
donošenje konačnih zaključaka potrebna dodatna istraživanja.#L#
Stručnjaci iz Europe, SAD-a i Japana pozvani su u Ženevu na hitan
sastanak nakon što su švedski znanstvenici u hrani bogatoj
ugljikohidratima, poput čipsa, pronašli visoke razine akrilamida,
supstance koja uzrokuje rak.
Rezultate istraživanja švedskih znanstvenika poduprle su slične
studije provedene u Norveškoj, Velikoj Britaniji i još dvije
zemlje.
"Akrilamid daje razloge za zabrinutost jer on izaziva rak kod
životinja, a mogao bi ga izazivati i kod ljudi", rekao je
koordinator programa za hranu WHO-a Jorgen Schlundt.
On je ipak rekao da je prerano za donošenje konačnih zaključaka i da
se još uvijek ne može ljudima predlagati da promijene svoje
prehrambene navike.
Znanstvenici ne znaju kako se točno stvara akrilamid, ali čini se da
on nastaje kad se namirnice bogate škrobom - poput krumpira, riže
ili žitarica - prže ili peku.
Nakon trodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata, dvadesetak
stručnjaka WHO-a okupljenih u Ženevi priopćilo je da je potrebno
saznati više o mehanizmu nastajanja akrilamida, o temperaturi na
kojoj se stvara, te o tome koje su sve vrste hrane uključene.
Znanstvenici navode da bi za prikupljanje svih tih podataka moglo
biti potrebno više mjeseci, pa i nekoliko godina.
(Hina) dv dh