FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRŽENA HRANA MOŽDA UZROKUJE RAK - STRUČNJACI WHO-A

ŽENEVA, 27. lipnja (Hina/Reuters) - Stručnjaci za sigurnost hrane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćili su u četvrtak da bi masna, pržena hrana mogla biti uzrokom raka, ali da su za donošenje konačnih zaključaka potrebna dodatna istraživanja.
ŽENEVA, 27. lipnja (Hina/Reuters) - Stručnjaci za sigurnost hrane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćili su u četvrtak da bi masna, pržena hrana mogla biti uzrokom raka, ali da su za donošenje konačnih zaključaka potrebna dodatna istraživanja.#L# Stručnjaci iz Europe, SAD-a i Japana pozvani su u Ženevu na hitan sastanak nakon što su švedski znanstvenici u hrani bogatoj ugljikohidratima, poput čipsa, pronašli visoke razine akrilamida, supstance koja uzrokuje rak. Rezultate istraživanja švedskih znanstvenika poduprle su slične studije provedene u Norveškoj, Velikoj Britaniji i još dvije zemlje. "Akrilamid daje razloge za zabrinutost jer on izaziva rak kod životinja, a mogao bi ga izazivati i kod ljudi", rekao je koordinator programa za hranu WHO-a Jorgen Schlundt. On je ipak rekao da je prerano za donošenje konačnih zaključaka i da se još uvijek ne može ljudima predlagati da promijene svoje prehrambene navike. Znanstvenici ne znaju kako se točno stvara akrilamid, ali čini se da on nastaje kad se namirnice bogate škrobom - poput krumpira, riže ili žitarica - prže ili peku. Nakon trodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata, dvadesetak stručnjaka WHO-a okupljenih u Ženevi priopćilo je da je potrebno saznati više o mehanizmu nastajanja akrilamida, o temperaturi na kojoj se stvara, te o tome koje su sve vrste hrane uključene. Znanstvenici navode da bi za prikupljanje svih tih podataka moglo biti potrebno više mjeseci, pa i nekoliko godina. (Hina) dv dh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙