FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISTE KORISTI ZA SRCE I OD - MANJE ČOKOLADE

NEW YORK, 2. svibnja (Hina/Reuters) - Nakon nedavnih dobrih vijesti da čokolada ima pozitivni učinak na srce, iz istraživačkog centra Kalifornijskog sveučilišta stiglo je neugodno otrežnjenje - iste koristi za zdravlje postižu se i višestruko manjim količinama čokolade, što znači i manjim unosom kalorija u tijelo.
NEW YORK, 2. svibnja (Hina/Reuters) - Nakon nedavnih dobrih vijesti da čokolada ima pozitivni učinak na srce, iz istraživačkog centra Kalifornijskog sveučilišta stiglo je neugodno otrežnjenje - iste koristi za zdravlje postižu se i višestruko manjim količinama čokolade, što znači i manjim unosom kalorija u tijelo.#L# Tamna čokolada sadrži flavonoide koji smanjuju 'ljepljivost' trombocita, vrste stanica koje igraju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi. Istraživači Kalifornijskog sveučilišta u Davisu i proizvođač slatkiša Mars Inc. istražili su učinak čokolade na funkciju trombocita mjerenjem razine određenih kemijskih spojeva u krvi koji utječu na 'rad' trombocita. Njihovi zaključci objavljeni su u posljednjem broju stručnog časopisa JAMA. Ispitano je 18 zdravih odraslih osoba koje su konzumirale 25 grama čokolade s manje šećera. Koncentracija flavonoida mjerena je dva sata i šest sati nakon konzumiranja čokolade. Pokazalo se da je zgrušavanja produljeno u odnosu na vrijeme zgrušavanja prije konzumiranja čokolade. U ranijem istraživanju isti su rezultati postignuti s četiri puta većom količinom proizvoda koji sadrže flavonoide. Mliječna čokolada, inače, sadrži manje flavonoida nego gorka čokolada. Flavonoida ima i u drugim namirnicama poput voća i povrća. Za dijabetičare preporuča se kakao bez šećera kao izvor tih kemijskih spojeva. (Hina) ps dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙