NEW YORK, 2. svibnja (Hina/Reuters) - Nakon nedavnih dobrih vijesti da čokolada ima pozitivni učinak na srce, iz istraživačkog centra Kalifornijskog sveučilišta stiglo je neugodno otrežnjenje - iste koristi za zdravlje postižu se i
višestruko manjim količinama čokolade, što znači i manjim unosom kalorija u tijelo.
NEW YORK, 2. svibnja (Hina/Reuters) - Nakon nedavnih dobrih vijesti
da čokolada ima pozitivni učinak na srce, iz istraživačkog centra
Kalifornijskog sveučilišta stiglo je neugodno otrežnjenje - iste
koristi za zdravlje postižu se i višestruko manjim količinama
čokolade, što znači i manjim unosom kalorija u tijelo.#L#
Tamna čokolada sadrži flavonoide koji smanjuju 'ljepljivost'
trombocita, vrste stanica koje igraju ključnu ulogu u zgrušavanju
krvi.
Istraživači Kalifornijskog sveučilišta u Davisu i proizvođač
slatkiša Mars Inc. istražili su učinak čokolade na funkciju
trombocita mjerenjem razine određenih kemijskih spojeva u krvi
koji utječu na 'rad' trombocita. Njihovi zaključci objavljeni su u
posljednjem broju stručnog časopisa JAMA.
Ispitano je 18 zdravih odraslih osoba koje su konzumirale 25 grama
čokolade s manje šećera. Koncentracija flavonoida mjerena je dva
sata i šest sati nakon konzumiranja čokolade. Pokazalo se da je
zgrušavanja produljeno u odnosu na vrijeme zgrušavanja prije
konzumiranja čokolade.
U ranijem istraživanju isti su rezultati postignuti s četiri puta
većom količinom proizvoda koji sadrže flavonoide.
Mliječna čokolada, inače, sadrži manje flavonoida nego gorka
čokolada. Flavonoida ima i u drugim namirnicama poput voća i
povrća. Za dijabetičare preporuča se kakao bez šećera kao izvor tih
kemijskih spojeva.
(Hina) ps dgk