ZAGREB, 25. travnja (Hina) - Hrvatsko društvo za celijakiju i Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizatori su okruglog stola namijenjenog proizvođačima hrane, a na temu "Nova ponuda, deklaracije i sigurnost u proizvodnji
prehrambenih proizvoda" namijenjenih oboljelima od celijakije ili glutenske entropije (nesnošljivost organizma spram prehrambenog glutena).
ZAGREB, 25. travnja (Hina) - Hrvatsko društvo za celijakiju i
Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizatori su okruglog stola
namijenjenog proizvođačima hrane, a na temu "Nova ponuda,
deklaracije i sigurnost u proizvodnji prehrambenih proizvoda"
namijenjenih oboljelima od celijakije ili glutenske entropije
(nesnošljivost organizma spram prehrambenog glutena).#L#
Kako je istaknuto na okruglom stolu koji se održava danas u HGK-
Komori Zagreb, proizvođači bezglutenskih artikala moraju voditi
računa o određenim pravilima kod pripreme, kao i kod obilježavanja
tih proizvoda.
Ove smjernice za proizvodnju bezglutenskih živežnih namirnica
pripadaju Zakonu o živežnim namirnicama i potrepštinama, a između
ostalog sadrže zahtjeve za obveznom brižljivosti pri proizvodnji
kao i utvrđene metode analize za određivanje sadržaja glutena.
Gluten je, naime, dio proteina bjelančevine žitarica - pšenice,
raži, ječma i zobi pa je svaka hrana koja sadrži te žitarice i u
najmanjoj količini zabranjena za celijakičare.
Predsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatan Froelich istaknuo je kako je
potrebno educirati ugostitelje i hotelijere kako bi bili u
mogućnosti na jelovnike svojih ugostiteljskih objekata uvrstiti i
obroke bezglutenske hrane kao nadopunu ugostiteljskoj ponudi,
posebice u turističkim područjima Hrvatske. Jer, rečeno je na
okruglom stolu, ponuda bezglutenskih obroka već je uobičajena u
restoranima diljem Europe, dok je u Hrvatskoj za sada takva ponuda
svedena na vrlo skroman broj ugostiteljskih objekata.
Inače, ovo je već treća godina kako se održava Tjedan svjesnosti o
celijakiji čiji je visoki pokrovitelj ove godine hrvatski
predsjednik Stjepan Mesić.
(Hina) tp ds