NEW YORK, 16. travnja (Hina/Reuters) - Ljudi alergični na gluten, protein kojeg ima u pšenici, ječmu i raži, vjerojatno su taj poremećaj naslijedili od roditelja, tvrde talijanski znanstvenici.
NEW YORK, 16. travnja (Hina/Reuters) - Ljudi alergični na gluten,
protein kojeg ima u pšenici, ječmu i raži, vjerojatno su taj
poremećaj naslijedili od roditelja, tvrde talijanski
znanstvenici. #L#
Zasad prevladava mišljenje da je alergija na gluten, odnosno
celijakija, do neke mjere nasljedna. Usporedbom jednojajčanih
blizanaca, koji su genetski identični, s dvojajčanim, koji
međusobno dijele isti broj gena kao i većina druge braće,
istraživači mogu odrediti koliko je bolest genetski uzrokovana a
koliko na obolijevanje utječe okolina.
U ovom istraživanju, znanstvenici su utvrdili da utjecaj okoline
ima mali ili nikakav učinak na obolijevanje od celijakije, koja
može uzrokovati proljev, gubitak težine, nadutost trbuha i
oštećenja slijepog crijeva.
"Ovo istraživanje pruža jake dokaze da genetski čimbenici snažno
utječu na razvoj celijakije", ističe profesor L. Greco sa
Sveučilišta u Napulju. On i kolege misle da nekoliko gena
zajednički sudjeluje u stvaranju poremećaja. Za bolest nije kriv
jedan gen koji nedostaje ili se promijeni.
Otkriće se temelji na krvnim uzorcima 47 jednojajčanih i
dvojajčanih parova blizanaca, od kojih bar jedan boluje od
celijakije. Ispitanici su bili testirani na antitijela za bolest.
Prema rezultatima istraživanja, objavljenim u travanjskom izdanju
časopisa Gut, u 38 posto slučajeva oba su blizanca imala znakove
bolesti - 75 posto jednojajčanih i 11 posto dvojajčanih blizanaca.
Također, kad jedan od blizanaca oboli, žene imaju 30 posto više
izgleda od muškarca da razviju bolest. Zajednička okolina ne utječe
na rizik obolijevanja, utvrdilo je istraživanje.
Iako je poznato da neke genetske varijacije povećavaju rizik
obolijevanja od celijakije, istraživanje nije lociralo gen "koji
ima najveći utjecaj" , objavljuju znanstvenici.
Najvjerojatnije "niz genetskih značajki koje zasebno nemaju mnogo
utjecaja" zajednički stvara netoleranciju na gluten, zaključuju
Greco i suradnici.
(Hina) lbr dgk