FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZA ALERGIJU NA GLUTEN KRIVI SU GENI

NEW YORK, 16. travnja (Hina/Reuters) - Ljudi alergični na gluten, protein kojeg ima u pšenici, ječmu i raži, vjerojatno su taj poremećaj naslijedili od roditelja, tvrde talijanski znanstvenici.
NEW YORK, 16. travnja (Hina/Reuters) - Ljudi alergični na gluten, protein kojeg ima u pšenici, ječmu i raži, vjerojatno su taj poremećaj naslijedili od roditelja, tvrde talijanski znanstvenici. #L# Zasad prevladava mišljenje da je alergija na gluten, odnosno celijakija, do neke mjere nasljedna. Usporedbom jednojajčanih blizanaca, koji su genetski identični, s dvojajčanim, koji međusobno dijele isti broj gena kao i većina druge braće, istraživači mogu odrediti koliko je bolest genetski uzrokovana a koliko na obolijevanje utječe okolina. U ovom istraživanju, znanstvenici su utvrdili da utjecaj okoline ima mali ili nikakav učinak na obolijevanje od celijakije, koja može uzrokovati proljev, gubitak težine, nadutost trbuha i oštećenja slijepog crijeva. "Ovo istraživanje pruža jake dokaze da genetski čimbenici snažno utječu na razvoj celijakije", ističe profesor L. Greco sa Sveučilišta u Napulju. On i kolege misle da nekoliko gena zajednički sudjeluje u stvaranju poremećaja. Za bolest nije kriv jedan gen koji nedostaje ili se promijeni. Otkriće se temelji na krvnim uzorcima 47 jednojajčanih i dvojajčanih parova blizanaca, od kojih bar jedan boluje od celijakije. Ispitanici su bili testirani na antitijela za bolest. Prema rezultatima istraživanja, objavljenim u travanjskom izdanju časopisa Gut, u 38 posto slučajeva oba su blizanca imala znakove bolesti - 75 posto jednojajčanih i 11 posto dvojajčanih blizanaca. Također, kad jedan od blizanaca oboli, žene imaju 30 posto više izgleda od muškarca da razviju bolest. Zajednička okolina ne utječe na rizik obolijevanja, utvrdilo je istraživanje. Iako je poznato da neke genetske varijacije povećavaju rizik obolijevanja od celijakije, istraživanje nije lociralo gen "koji ima najveći utjecaj" , objavljuju znanstvenici. Najvjerojatnije "niz genetskih značajki koje zasebno nemaju mnogo utjecaja" zajednički stvara netoleranciju na gluten, zaključuju Greco i suradnici. (Hina) lbr dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙