LONDON, 8. travnja (Hina/Reuters) - Dvadesetšestgodišnji britanski kompjutorski tehničar Gabriel Gould konzumira samo organski uzgojenu hranu koja mu se doprema pred kućna vrata, za što je uvijek spreman platiti više.
LONDON, 8. travnja (Hina/Reuters) - Dvadesetšestgodišnji
britanski kompjutorski tehničar Gabriel Gould konzumira samo
organski uzgojenu hranu koja mu se doprema pred kućna vrata, za što
je uvijek spreman platiti više. #L#
Ako to nije moguće, Gould je za organski uzgojeno voće i povrće
spreman izdvojiti više novaca u supermarketima.
"Organski uzgojena hrana jednostavno je bolja. Teorijski, ta se
hrana uzgaja bez pesticida, a proizvodi se uzgajaju na manjim
obiteljskim poljoprivrednim dobrima i sezonski, zbog čega je puno
ukusnija", kazao je.
Gould je jedan u nizu poklonika organski uzgojene hrane na koje se
orijentiralo sve više britanskih supermarketa. No, koliko među
njima uistinu zna što kupuje i zašto su spremni platiti i više za
organski uzgojenu hranu?
Istraživanje provedeno u dva najposjećenija londonska
supermarketa pokazuje da Gould i njemu slični najčešće mogu dati
jasne razloge za svoj izbor: nekorištenje pesticida ili
proizvodnja na lokalnim obiteljskim poljoprivrednim dobrima.
Potražnja za organski uzgojenom hranom povećava se za trećinu svake
godine, kazao je glasnogovornik lanaca supermarketa Tesco Jonathan
Church.
"Našim kupcima ponudili smo 1997. nekoliko stotina organski
uzgojenih namirnica, a sada ih imamo 1.100, u skladu s njihovim
zahtjevima", kazao je.
No, da možda i nije sve tako zdravo i 'opravdano' skuplje pokazuje
izvješće časopisa "New Scientist" čiji su znanstvenici ustanovili
da juha pripremljena od organski proizvedene hrane ima istu
količinu salicilne kiseline, važne za sprječavanje ovapnjenja
krvnih žila i karcinoma debelog crijeva, poput 'obične' juhe.
Britanska Agencija za hranu suuzdržala se od ocjene te je
izvijestila da još nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je
organski uzgojena hrana mnogo sigurna ili da ima više hranjivih
sastojaka od uobičajenih poljoprivrednih proizvoda.
"Što se nas tiče - povrće je povrće, a voće je voće. Postoje
različite metode uzgoja, ali rezultat je, koliko mi znamo, isti",
izjavila je glasnogovornica Agencije.
(Hina) mh dgk