PHILADELPHIA, 5. veljače (Hina/Reuters) - Muškarci čija je prehrana bogata crvenim mesom, namirnicama bogatim masnoćama te namirnicama pečenim ili prženim na rafiniranom ulju imaju 60 posto više izgleda da nakon četrdesete godine
dobiju dijabetes tipa 2, izvijestili su znanstvenici s Harvarda.
PHILADELPHIA, 5. veljače (Hina/Reuters) - Muškarci čija je
prehrana bogata crvenim mesom, namirnicama bogatim masnoćama te
namirnicama pečenim ili prženim na rafiniranom ulju imaju 60 posto
više izgleda da nakon četrdesete godine dobiju dijabetes tipa 2,
izvijestili su znanstvenici s Harvarda. #L#
U jednom od najsveobuhvatnijih istraživanja o mogućoj povezanosti
prehrane i staračkog dijabetesa koji se može javiti već nakon
četrdesete godine, znanstvenici su zaključili da muškarci koji su
konzumirali puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe i peradi
imaju 20 posto manje izgleda da obole od dijabetesa tipa 2 ili
staračkog dijabetesa u odnosu na prosječne vrijednosti.
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Analima interne
medicine (Annals of Internal Medicine), provedeno je na 42.504
muških zdravstvenih djelatnika u dobi od 40 do 75 godina koji su
odgovorili na upitnike o prehrani, tjelovježbi i tjelesnoj težini.
Istraživanjem je obuhvaćeno 12-godišnje razdoblje - od 1986. do
1998. tijekom kojega se kod oko 1.300 ispitanika razvio starački
dijabetes ili dijabetes tipa 2.
Od 16 milijuna slučajeva šećerne bolesti u SAD-u, dijabetes tipa 2
ima oko 90 posto oboljelih. Najčešće od njega obole osobe starije od
40 godina čiji organizam ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne može
u potpunosti iskoristiti inzulin iz vlastitog organizma.
Zbog sve češćeg pribjegavanja brzoj prehrani i sve većeg broja
pretilih osoba u SAD-u bi u predstojećih 50 godina broj oboljelih od
šećerne bolesti mogao porasti na 29 milijuna.
Znanstvenici smatraju da sveukupna količina masnoće koja se unosi u
organizam manje utječe na mogući razvoj bolesti od nedostatnog
unošenja u organizam vlaknastih tvari i magnezija, sadržanih u
integralnim žitaricama, za razliku od prerađenih žitarica koje se
koriste u proizvodnji kruha i keksa.
"Ovo je veliko otkriće jer ljudi, kad se odluče za dijetu siromašnu
masnoćama, počinju konzumirati bijeli kruh i pecivo što je još
štetnije za organizam", kazao je dr. Frank Hu, koautor istraživanja
i profesor nutricionizma na Harvardskoj Sveučilišnoj školi za
javno zdravstvo.
"Da bi se znatno smanjili izgledi za obolijevanje od dijabetesa
tipa 2 i razvoj potencijalno ozbiljnih komplikacija poput
sljepila, zatajenja rada bubrega ili srčanih bolesti, morale bi se
izmijeniti prehrambene navike i u organizam unositi više
integralnih žitarica, voća, povrća i ribe", zaključio je dr. Hu.
(Hina) mh dgk