FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: ZAPADNJAČKI NAČIN PREHRANE VODI DO STARAČKOG DIJABETESA

PHILADELPHIA, 5. veljače (Hina/Reuters) - Muškarci čija je prehrana bogata crvenim mesom, namirnicama bogatim masnoćama te namirnicama pečenim ili prženim na rafiniranom ulju imaju 60 posto više izgleda da nakon četrdesete godine dobiju dijabetes tipa 2, izvijestili su znanstvenici s Harvarda.
PHILADELPHIA, 5. veljače (Hina/Reuters) - Muškarci čija je prehrana bogata crvenim mesom, namirnicama bogatim masnoćama te namirnicama pečenim ili prženim na rafiniranom ulju imaju 60 posto više izgleda da nakon četrdesete godine dobiju dijabetes tipa 2, izvijestili su znanstvenici s Harvarda. #L# U jednom od najsveobuhvatnijih istraživanja o mogućoj povezanosti prehrane i staračkog dijabetesa koji se može javiti već nakon četrdesete godine, znanstvenici su zaključili da muškarci koji su konzumirali puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe i peradi imaju 20 posto manje izgleda da obole od dijabetesa tipa 2 ili staračkog dijabetesa u odnosu na prosječne vrijednosti. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Analima interne medicine (Annals of Internal Medicine), provedeno je na 42.504 muških zdravstvenih djelatnika u dobi od 40 do 75 godina koji su odgovorili na upitnike o prehrani, tjelovježbi i tjelesnoj težini. Istraživanjem je obuhvaćeno 12-godišnje razdoblje - od 1986. do 1998. tijekom kojega se kod oko 1.300 ispitanika razvio starački dijabetes ili dijabetes tipa 2. Od 16 milijuna slučajeva šećerne bolesti u SAD-u, dijabetes tipa 2 ima oko 90 posto oboljelih. Najčešće od njega obole osobe starije od 40 godina čiji organizam ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne može u potpunosti iskoristiti inzulin iz vlastitog organizma. Zbog sve češćeg pribjegavanja brzoj prehrani i sve većeg broja pretilih osoba u SAD-u bi u predstojećih 50 godina broj oboljelih od šećerne bolesti mogao porasti na 29 milijuna. Znanstvenici smatraju da sveukupna količina masnoće koja se unosi u organizam manje utječe na mogući razvoj bolesti od nedostatnog unošenja u organizam vlaknastih tvari i magnezija, sadržanih u integralnim žitaricama, za razliku od prerađenih žitarica koje se koriste u proizvodnji kruha i keksa. "Ovo je veliko otkriće jer ljudi, kad se odluče za dijetu siromašnu masnoćama, počinju konzumirati bijeli kruh i pecivo što je još štetnije za organizam", kazao je dr. Frank Hu, koautor istraživanja i profesor nutricionizma na Harvardskoj Sveučilišnoj školi za javno zdravstvo. "Da bi se znatno smanjili izgledi za obolijevanje od dijabetesa tipa 2 i razvoj potencijalno ozbiljnih komplikacija poput sljepila, zatajenja rada bubrega ili srčanih bolesti, morale bi se izmijeniti prehrambene navike i u organizam unositi više integralnih žitarica, voća, povrća i ribe", zaključio je dr. Hu. (Hina) mh dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙