FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN TRAŽI VEĆU TRANSPARENTNOST U RJEŠAVANJU PROBLEMA S HRANOM

MARRAKESH, 1. veljače (Hina/Reuters) - Vlasti bi trebale biti potpuno otvorene pri procjenjivanju zdravstvenih rizika u slučajevima trovanja hranom kako bi se izbjegli nesporazumi i panika javnosti, zaključio je globalni forum o sigurnosti hrane kojeg su sponzorirali Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
MARRAKESH, 1. veljače (Hina/Reuters) - Vlasti bi trebale biti potpuno otvorene pri procjenjivanju zdravstvenih rizika u slučajevima trovanja hranom kako bi se izbjegli nesporazumi i panika javnosti, zaključio je globalni forum o sigurnosti hrane kojeg su sponzorirali Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).#L# "Naime, postoji zabrinutost da bi mediji pogrešnim informiranjem mogli uzrokovati paniku", navedeno je u završnom priopćenju trodnevne konferencije koja je ovog tjedna okupila tristotinjak stručnjaka za sigurnost hrane iz 104 zemlje. "Stoga mora postojati potpuna transparentnost pri procjeni rizika i otvorena, direktna komunikacija s medijima", navodi se u završnoj izjavi. Forum je održan samo nekoliko dana nakon najnovije europske kontroverze oko hrane. Veterinarski odbor Europske unije prošlog petka je preporučio da zemlje članice suspendiraju uvoz nekih vrsta mesa i plodova mora iz Kine. Ta je preporuka stigla nakon što su u škampima uvezenim iz Kine pronađeni tragovi kloramfenikola, jakog antibiotika koji je potencijalno štetan za ljude. Uporaba tog antibiotika već je dugo ograničena samo na tretman smrtonosnih bolesti poput antraksa ili tifusa, jer njegova konzumacija može prouzročiti smrtonosnu vrstu anemije. Predsjednik komisije za sigurnost hrane EU-a David Byrne izjavio je prošlog tjedna da je odugovlačenje s predajom informacija samo pogoršalo čitavu situaciju s kloramfenikolom. "Iako u ovom slučaju nije postojala opasnost od epidemije, informacije su se prenosile presporo, pa nam ovaj slučaj treba poslužiti kao lekcija za budućnost", kazao je. Službenik Komisije Codex Alimentarius, međunarodnog tijela za upravljanje i standarde proizvodnje hrane, izjavio je da su mediji u tom slučaju javnosti prenijeli krive informacije. To se pogotovo odnosi na izvješća koja su prouzročila smanjenje kupovine teletine. Nedavno je zabrinutost zbog sigurnosti hrane potaklo i širenje kravljeg ludila, za kojeg znanstvenici vjeruju da je povezano s fatalnom vrstom Creutzfeldt-Jakobove bolesti u ljudi. Organizatori foruma u Marrakeshu zadovoljni su odazivom i najavljuju da će se slični sastanci održavati i ubuduće. "Ovaj forum samo je prvi u nizu sličnih manifestacija", kazala je Catherine Geslain-Laneelle, predsjednica nutricionalnog odjela francuskog Ministarstva poljoprivrede. Predstavnik UN-a, Azzeddine Boutrif, izjavio je na tiskovnoj konferenciji da su sudionici foruma zatražili donošenje zakona o sigurnosti hrane temeljenih na znanstvenim istraživanjima te testiranje sudionika procesa proizvodnje hrane. Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije, Joergen Schlundt, kazao je da sigurnost hrane više nije "luksuz bogatih nacija". "To je globalan problem i u obzir treba uzeti sve zemlje svijeta", zaključio je. (Hina) jšk dv

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙