MARRAKESH, 1. veljače (Hina/Reuters) - Vlasti bi trebale biti potpuno otvorene pri procjenjivanju zdravstvenih rizika u slučajevima trovanja hranom kako bi se izbjegli nesporazumi i panika javnosti, zaključio je globalni forum o
sigurnosti hrane kojeg su sponzorirali Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
MARRAKESH, 1. veljače (Hina/Reuters) - Vlasti bi trebale biti
potpuno otvorene pri procjenjivanju zdravstvenih rizika u
slučajevima trovanja hranom kako bi se izbjegli nesporazumi i
panika javnosti, zaključio je globalni forum o sigurnosti hrane
kojeg su sponzorirali Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena
organizacija (WHO).#L#
"Naime, postoji zabrinutost da bi mediji pogrešnim informiranjem
mogli uzrokovati paniku", navedeno je u završnom priopćenju
trodnevne konferencije koja je ovog tjedna okupila tristotinjak
stručnjaka za sigurnost hrane iz 104 zemlje. "Stoga mora postojati
potpuna transparentnost pri procjeni rizika i otvorena, direktna
komunikacija s medijima", navodi se u završnoj izjavi.
Forum je održan samo nekoliko dana nakon najnovije europske
kontroverze oko hrane. Veterinarski odbor Europske unije prošlog
petka je preporučio da zemlje članice suspendiraju uvoz nekih vrsta
mesa i plodova mora iz Kine. Ta je preporuka stigla nakon što su u
škampima uvezenim iz Kine pronađeni tragovi kloramfenikola, jakog
antibiotika koji je potencijalno štetan za ljude. Uporaba tog
antibiotika već je dugo ograničena samo na tretman smrtonosnih
bolesti poput antraksa ili tifusa, jer njegova konzumacija može
prouzročiti smrtonosnu vrstu anemije.
Predsjednik komisije za sigurnost hrane EU-a David Byrne izjavio je
prošlog tjedna da je odugovlačenje s predajom informacija samo
pogoršalo čitavu situaciju s kloramfenikolom. "Iako u ovom slučaju
nije postojala opasnost od epidemije, informacije su se prenosile
presporo, pa nam ovaj slučaj treba poslužiti kao lekcija za
budućnost", kazao je.
Službenik Komisije Codex Alimentarius, međunarodnog tijela za
upravljanje i standarde proizvodnje hrane, izjavio je da su mediji
u tom slučaju javnosti prenijeli krive informacije. To se pogotovo
odnosi na izvješća koja su prouzročila smanjenje kupovine
teletine.
Nedavno je zabrinutost zbog sigurnosti hrane potaklo i širenje
kravljeg ludila, za kojeg znanstvenici vjeruju da je povezano s
fatalnom vrstom Creutzfeldt-Jakobove bolesti u ljudi.
Organizatori foruma u Marrakeshu zadovoljni su odazivom i
najavljuju da će se slični sastanci održavati i ubuduće. "Ovaj
forum samo je prvi u nizu sličnih manifestacija", kazala je
Catherine Geslain-Laneelle, predsjednica nutricionalnog odjela
francuskog Ministarstva poljoprivrede.
Predstavnik UN-a, Azzeddine Boutrif, izjavio je na tiskovnoj
konferenciji da su sudionici foruma zatražili donošenje zakona o
sigurnosti hrane temeljenih na znanstvenim istraživanjima te
testiranje sudionika procesa proizvodnje hrane.
Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije, Joergen Schlundt,
kazao je da sigurnost hrane više nije "luksuz bogatih nacija". "To
je globalan problem i u obzir treba uzeti sve zemlje svijeta",
zaključio je.
(Hina) jšk dv