FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI: CIMET SMANJUJE RAZINU ŠEĆERA U KRVI KOD DIJABETIČARA

ZAGREB/NEW YORK, 27. studenoga (Hina) - Samo pola žličice cimeta na dan znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara, pokazalo je najnovije istraživanje američkih znanstvenika.
ZAGREB/NEW YORK, 27. studenoga (Hina) - Samo pola žličice cimeta na dan znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara, pokazalo je najnovije istraživanje američkih znanstvenika. #L# Do otkrića je najprije slučajno došao Richard Anderson iz američkog Centra za istraživanje prehrambenih navika u SAD-u, koje djeluje pri američkom ministarstvu poljoprivrede u Beltsvilleu u Marylandu, piše New Scientist. "Istraživali smo kakav učinak na razinu šećera u krvi imaju razne prehrambene namirnice. Jedna od njih bila je popularna američka slastica, pita od jabuka, u kojoj najčešće ima i cimeta. Očekivali smo loš rezultat, no postigli smo suprotno", kazao je Anderson za časopis New Scientist. Aktivni sastojak cimeta je u vodi topiv sastojak polifenola poznat pod nazivom MHCP. U laboratorijskim pokusima MHCP oponaša inzulin, aktivira njegove receptore i u stanicama djeluje u sinergiji s inzulinom. Dr. Alam Khan koji je tijekom postdiplomskog studija u SAD-u surađivao s Andersonom u njegovu laboratoriju u Marylandu, odlučio je organizirati istraživanje na dobrovoljcima u Pakistanu. Pacijentima koji su bolovali od dijabetesa tipa 2 svakodnevno je nakon obroka propisao uzimanje jednog, tri ili šest grama cimetova praha u kapsulama. Nakon nekoliko tjedana svi su dobrovoljci pozitivno reagirali na "lijek". Razina šećera u krvi pacijenata bila je za 20 posto manja nego kod onih koji nisu uzimali kapsule. Nekima među njima izmjerena je normalna razina šećera u krvi, a nakon prestanka uzimanja kapsula s cimetom, razina šećera u krvi opet im se povećala. Znanstvenici su ustanovili da konzumiranje cimeta ima još pozitivnih učinaka, primjerice, kod pacijenata je smanjena razina masnoća i "lošeg" kolesterola u krvi. "Ne preporučujem konzumiranje više kolača koji sadrže cimet, jer u njima ima previše masnoća i šećera", kazao je Anderson. "No, preporučujem dodavanje cimeta drugim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, primjerice tostu, kavi, voćnom soku ili žitaricama". Anderson je upozorio da se aktivni sastojak cimeta ne nalazi u cimetovu ulju, nego u začinu koji se prodaje kao prah. Andersonov tim znanstvenika planira nastaviti testiranja u SAD-u. (Hina) mh dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙