ZAGREB/NEW YORK, 27. studenoga (Hina) - Samo pola žličice cimeta na dan znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara, pokazalo je najnovije istraživanje američkih znanstvenika.
ZAGREB/NEW YORK, 27. studenoga (Hina) - Samo pola žličice cimeta na
dan znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara, pokazalo
je najnovije istraživanje američkih znanstvenika. #L#
Do otkrića je najprije slučajno došao Richard Anderson iz američkog
Centra za istraživanje prehrambenih navika u SAD-u, koje djeluje
pri američkom ministarstvu poljoprivrede u Beltsvilleu u
Marylandu, piše New Scientist.
"Istraživali smo kakav učinak na razinu šećera u krvi imaju razne
prehrambene namirnice. Jedna od njih bila je popularna američka
slastica, pita od jabuka, u kojoj najčešće ima i cimeta. Očekivali
smo loš rezultat, no postigli smo suprotno", kazao je Anderson za
časopis New Scientist.
Aktivni sastojak cimeta je u vodi topiv sastojak polifenola poznat
pod nazivom MHCP. U laboratorijskim pokusima MHCP oponaša inzulin,
aktivira njegove receptore i u stanicama djeluje u sinergiji s
inzulinom.
Dr. Alam Khan koji je tijekom postdiplomskog studija u SAD-u
surađivao s Andersonom u njegovu laboratoriju u Marylandu, odlučio
je organizirati istraživanje na dobrovoljcima u Pakistanu.
Pacijentima koji su bolovali od dijabetesa tipa 2 svakodnevno je
nakon obroka propisao uzimanje jednog, tri ili šest grama cimetova
praha u kapsulama.
Nakon nekoliko tjedana svi su dobrovoljci pozitivno reagirali na
"lijek". Razina šećera u krvi pacijenata bila je za 20 posto manja
nego kod onih koji nisu uzimali kapsule. Nekima među njima
izmjerena je normalna razina šećera u krvi, a nakon prestanka
uzimanja kapsula s cimetom, razina šećera u krvi opet im se
povećala.
Znanstvenici su ustanovili da konzumiranje cimeta ima još
pozitivnih učinaka, primjerice, kod pacijenata je smanjena razina
masnoća i "lošeg" kolesterola u krvi.
"Ne preporučujem konzumiranje više kolača koji sadrže cimet, jer u
njima ima previše masnoća i šećera", kazao je Anderson. "No,
preporučujem dodavanje cimeta drugim namirnicama koje svakodnevno
konzumiramo, primjerice tostu, kavi, voćnom soku ili žitaricama".
Anderson je upozorio da se aktivni sastojak cimeta ne nalazi u
cimetovu ulju, nego u začinu koji se prodaje kao prah. Andersonov
tim znanstvenika planira nastaviti testiranja u SAD-u.
(Hina) mh dgk