ZAGREB/ŽENEVA, 12. studenoga (Hina) - Šalica tople čokolade sadrži znatno više antioksidansa od crnog vina ili čaja, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu "Journal of Agriculture and Food Chemistri".
ZAGREB/ŽENEVA, 12. studenoga (Hina) - Šalica tople čokolade sadrži
znatno više antioksidansa od crnog vina ili čaja, objavili su
znanstvenici u stručnom časopisu "Journal of Agriculture and Food
Chemistri".#L#
Vrući kakao sadrži dvostruko više antioksidansa od crnog vina, dva
do tri puta više od zelenog čaja, a čak četiri do pet puta više od
crnog čaja, tvrdi Chang Young Lee sa Sveučilišta Cornell u Ženevi.
Kemičari koji se bave ispitivanjem prehrambenih proizvoda do tih su
rezultata došli na temelju usporedbe sadržaja antioksidansa u
šalici vruće vode kojoj su dodane dvije čajne žličice pravog kakao-
praha, jednake količine vode kojoj je dodana vrećica zelenog ili
crnog čaja, te čaše merlota.
Antioksidansi štite od raka i srčanih oboljenja jer hvataju
slobodne radikale. Da je kakao bogat tom zaštitnom tvari, već je
dugo poznato, no komparativno istraživanje s drugim omiljenim
napicima još nije provedeno, naglasio je Lee.
(Hina) kt vm