ZAGREB/WASHINGTON, 6. studenoga (Hina) - Likopen, antioksidans kojim su bogate rajčice, učinkovit je u prevenciji raka samo u kombinaciji s drugim tvarima iz tog povrća, dok u izoliranom obliku gotovo ne djeluje, dokazali su
znanstvenici u pokusima na štakorima.
ZAGREB/WASHINGTON, 6. studenoga (Hina) - Likopen, antioksidans
kojim su bogate rajčice, učinkovit je u prevenciji raka samo u
kombinaciji s drugim tvarima iz tog povrća, dok u izoliranom obliku
gotovo ne djeluje, dokazali su znanstvenici u pokusima na
štakorima. #L#
Likopen pripada obitelji tzv. karotinoida i daje rajčici crvenu
boju.
Studija Thomasa Boileaua sa Sveučilišta Illinois u Urbana-
Champaignu (SAD) pokazala je kako taj antioksidans može smanjiti
rizik od primjerice raka prostate, ali ne kao samostalna tvar,
objavio je Journal of the National Cancer Institute.
Znanstvenici su tretirali 200 štakora određenom kancerogenom
tvari. Potom su jednoj skupini životinja 14 mjeseci davali prah
rajčice proizveden od mljevenih cijelih rajčica, a drugoj čisti
likopen kao dodatak hrani.
Znanstvenici su utvrdili da izolirani likopen gotovo ne djeluje,
dok je kod životinja hranjenih rajčicom u prahu primijećen 26 posto
manji rizik za rak prostate nego kod životinja koje nisu dobivale
dodatke u hrani.
Znanstvenici napominju kako je svakako mnogo bolje jesti cijele
rajčice, nego gutati pripravke s likopenom.
(Hina) kt dgk