LONDON, 29. listopada (Hina) - Kemikalija koje ima u crnom vinu može smiriti upalu kod kronične opstrukcijske bolesti pluća (KOBP), teške i neizlječive plućne bolesti od koje umire sve više ljudi, pokazala je nova studija.
LONDON, 29. listopada (Hina) - Kemikalija koje ima u crnom vinu može
smiriti upalu kod kronične opstrukcijske bolesti pluća (KOBP),
teške i neizlječive plućne bolesti od koje umire sve više ljudi,
pokazala je nova studija. #L#
Riječ je o antioksidansu resveratrolu, koji znanstvenici smatraju
zaslužnim za mnoga blagotvorna svojstva crnog vina.
Britanski znanstvenici nedavno su dokazali da resveratrol može
smanjiti upalnu reakciju imunološkog sustava kod pacijenata s
kroničnom opstrukcijskom bolesti pluća (KOBP), prenosi New
Scientist.
Vjeruje se da pluća kod tih osoba propadaju baš zbog jakih upala.
Bolest je neizlječiva, a postojeći načini liječenja samo suzbijaju
simptome. Gotovo svi oboljeli od te bolesti obolijevaju zbog
pušenja. Predviđa se da će KOBP do 2020. postati treći uzročnik
smrti u svijetu.
Znanstvenici s londonskog Imperial Collegea vjeruju da bi
resveratrol ili neka po kemijskom sastavu slična molekula jednog
dana mogli poslužiti kao osnova za lijek kojeg bi oboljeli uzimali
inhalacijski.
"Jedan od problema je to što resveratrola u prirodi nema previše",
rekla je znanstvenica Louise Donnelly za New Scientist. "Čak i ako
popijete mnogo crvenog vina, nećete dobiti dovoljnu koncentraciju
tvari da bi se postigao učinak", rekla je.
(Hina) zt dgk