LJUBLJANA, 16. listopada (Hina) - Slovenci u prosjeku konzumiraju čak 120 posto kuhinjske soli više od zdravstveno preporučenih količina, a 70 posto ih pije mlijeko s prevelikim postotkom masnoća.
LJUBLJANA, 16. listopada (Hina) - Slovenci u prosjeku konzumiraju
čak 120 posto kuhinjske soli više od zdravstveno preporučenih
količina, a 70 posto ih pije mlijeko s prevelikim postotkom
masnoća.#L#
Sve to, a i mnoge druge slabe prehrambene navike, rezultira
nepotrebnim zdravstvenim rizicima i troškovima osiguranja, pa je
slovenska vlada u povodu Svjetskog dana prehrane, 16. listopada,
predstavila akcijski program "Od njive do tanjura". Tim su
programom obuhvaćene aktivnosti koje se planiraju kako bi se
popravilo takvo stanje do 2006. godine.
Kako je na konferenciji za novinare u četvrtak izjavila državna
tajnica ministarstva zdravstva Jožica Maučec Zakotnik, sadašnja
promidžbena akcija mora biti međuresorsko usklađena na svim
područjima.
"Nezdrave prehrambene navike pridonose razvoju suvremenih
civilizacijskih bolesti poput dijabetesa, raka i
kardiovaskularnih bolesti, pa Slovenci od tih kroničnih bolesti
obolijevaju za 33 posto više nego prosječni stanovnici Europske
unije", rekla je Maučec Zakotnik. Upozorila je da su rizicima
nezdrave prehrane najizloženiji niži socijalni slojevi, ljudi s
nižim stupnjem obrazovanja i fizički radnici. Osim toga,
zanimljivo je da su muškarci u zdravoj prehrani dvaput
nediscipliraniji od žena.
Akcijski plan i promidžba o zdravoj prehrani uključuje i
osvješćivanje o tome da je potrebno znatno povećati konzumaciju
voća i povrća, u čemu su Slovenci isto tako "na repu" europskog
prosjeka. U prvih šest mjeseci iduće godine akcija osvješćivanja
bit će usmjerena na opću populaciju, a onda na mlađe osobe.
(Hina) fl sb