BEČ, 7. kolovoza (Hina/APA) - Nezasićene masne kiseline, koje se u velikoj mjeri nalaze u ribi, povećavaju kvocijent inteligencije, pokazalo je istraživanje koje je provelo njemačko društvo za medicinu prehrane iz Bad Aachena.
BEČ, 7. kolovoza (Hina/APA) - Nezasićene masne kiseline, koje se u
velikoj mjeri nalaze u ribi, povećavaju kvocijent inteligencije,
pokazalo je istraživanje koje je provelo njemačko društvo za
medicinu prehrane iz Bad Aachena. #L#
Budući da je istraživanje dokazalo da nezasićene masne kiseline
mogu poboljšati kvocijent inteligencije, njemački znanstvenici
preporučuju ženama da tijekom trudnoće i dojenja uzimaju veće
količine namirnica koje sadrže nezasićene masne kiseline.
Znanstvenici su proveli paralelno istraživanje tijekom kojeg su
jednoj skupini trudnica i dojilja davali hranu bogatu nezasićenim
masnim kiselinama, poput ribe, a drugoj su skupini trudnica i
dojilja davali veće količine drugih prehrambenih proizvoda, poput
kukuruza. Kukuruz, za razliku od ribe, sadrži vrlo male količine
nezasićenih masnih kiselina.
Istraživanje je provedeno četiri godine nakon rođenja djece čije su
majke sudjelovale u istraživanju. Rezultati testova inteligencije
djece čije su majke u posljednjem tromjesečju trudnoće i prva tri
mjeseca nakon rođenja jele ribu, bili su znatno bolji od one djece
čije su majke umjesto ribe jele kukuruz.
Znanstvenici su iz toga zaključili da veće količine nezasićenih
masnih kiselina tijekom trudnoće i dojenja, povećavaju
inteligenciju djece.
Žene, tijekom trudnoće kroz posteljicu a tijekom dojenja kroz
mlijeko, djetetu daju sve što mu je potrebno za normalan razvoj, pod
uvjetom da se i same pravilno hrane.
U trećem tromjesečju trudnoće razvija se djetetov mozak pa zato u
tom razdoblju trudnice moraju posebnu pažnju posvetiti prehrani.
Znanstvenici stoga preporučuju trudnicama da dva do tri puta tjedno
jedu ribu.
Žene koje nakon poroda nemaju dovoljno mlijeka moraju potražiti
umjetno mlijeko obogaćeno nezasićenim masnim kiselinama.
(Hina) nab dgk