RIM, 28. svibnja (Hina/AFP) - Dok kuša vino, mozak sommeliera ne reagira kao mozak drugih ljudi, potvrđuje znanstveno istraživanje, prvo takve vrste, provedeno u Rimu.
RIM, 28. svibnja (Hina/AFP) - Dok kuša vino, mozak sommeliera ne
reagira kao mozak drugih ljudi, potvrđuje znanstveno istraživanje,
prvo takve vrste, provedeno u Rimu.#L#
Sedam kušača vina približno iste dobi i sedam osoba istog naraštaja
koji nisu stručnjaci za vino, sudjelovalo je u istraživanju uz
pomoć funkcionalne magnetske rezonance. Rezultati su potvrdili da
u sommeliera, dok kuša vino, rade obje polutke mozga, dok je u
drugih radila samo desna polutka.
"Istraživanje smo provodili prema strogim mjerilima koja su
vrijedila za obje skupine. Tako su ispitanici sedam sekunda morali
držati vino u ustima prije nego ga progutaju, a mozak bi zatim
analizirao reakcije", rekla je znanstvenica Gisela Hagberg koja je
sudjelovala u istraživanju u Rimu, u Institutu Santa Lucia,
medicinsko-istraživačkoj ustanovi.
Prema mišljenju znanstvenika, poznavanje vina omogućuje
sommelierima da više cijene vino nego obični smrtnici.
"Čak i kada je moj radni dan završen i više ne kušam vina, kada kod
kuće uz večeru pijem čašu dobrog vina, odmah se, s prvim gutljajem,
uključi mehanizam za analizu koji mi kaže što pijem", ispričao je
Andrea Sturniolo, dopredsjednik Vinske akademije u Rimu i sudionik
u istraživanju.
Iako je istraživanje pomalo šaljivo, "potvrđuje nam da se mozak
može dresirati i razviti neke kvalitete", rekao je Luigi Amadio,
direktor znanstvenog laboratorija u Institutu Santa Lucija u
kojemu je istraživanje provedeno.
(Hina) vrad dgk