NEW YORK, 29. travnja (Hina/Reuters) - Povremeno preskakanje obroka može biti korisno za zdravlje, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno na miševima, objavljeno u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of
Sciences.
NEW YORK, 29. travnja (Hina/Reuters) - Povremeno preskakanje
obroka može biti korisno za zdravlje, pokazalo je najnovije
istraživanje provedeno na miševima, objavljeno u stručnom časopisu
Proceedings of the National Academy of Sciences. #L#
Naime, istraživanje dr. Marka P. Mattsona s Nacionalnog instituta
za starenje u Baltimoreu, pokazalo je da ih takav način prehrane
bolje štiti od dijabetesa i Alzheimerove bolesti nego prehrana
siromašna ugljikohidratima ili redovito svakodnevno hranjenje.
Iako je istraživanje provedeno na miševima, Mattson je izjavio da
njegovi rezultati pokazuju kako bi povremeno preskakanje obroka
moglo biti korisno i za zdrave odrasle osobe. Međutim, upozorio je,
nije dobro cijeli dan biti bez jela. "Ne bih baš preporučio da ljudi
previše vjerno slijede naše istraživanje", izjavio je.
Miševi su morali postiti cijeli dan, a zatim su sljedeći dan mogli
jesti koliko su htjeli. Oni koji su postili, pojeli su isti broj
kalorija kao i oni koji su svaki dan smjeli jesti koliko su htjeli.
Treća skupina miševa jela je svaki dan, ali je dobivala 40 posto
manje kalorija od ostalih miševa.
Nakon pet mjeseci, istraživači su miševima dali neurotoksin koji
selektivno oštećuje živčane stanice važne za učenje i pamćenje, što
se obično događa kod Alzheimerove bolesti.
Znanstvenici su ustanovili da je toksin oštetio manje živčanih
stanica u mozgu miševa koji su postili nego kod onih koji su
redovito jeli ili slijedili dijetu s manjom količinom
ugljikohidrata. Uz to, analiza krvi pokazala je da su miševi koji su
postili imali nižu razinu inzulina, što je pokazatelj smanjenog
rizika obolijevanja od dijabetesa.
Prethodna su istraživanja nagovijestila da veliko smanjenje broja
kalorija produžava životni vijek i smanjuje rizik obolijevanja od
bolesti tipičnih za stariju dob. Činjenica da je povremeni post
bolje štitio od Alzheimerove bolesti i dijabetesa nego
niskokalorična prehrana pokazuje da se ljudi mogu obraniti od tih
posljedica starenja i bez gladovanja.
Rezultati ovog istraživanja u suprotnosti su sa starim pravilom
koje tvrdi da bi ljudi i druge životinje morali redovito jesti i
pokazuju da bi se to pravilo trebalo preispitati. Povijesno
gledano, ima smisla da bi povremeno preskakanje obroka bilo dobro
za naš organizam. Naime, prvim ljudima hrana nije bila stalno
dostupna, a mnogi su jeli samo jedan obrok dnevno ili čak postili i
po nekoliko dana prije no što bi ponovno pronašli hranu.
Na kraju istraživanja miševi koji su postili težili su više od onih
koji su živjeli na niskokaloričnoj dijeti, te samo malo manje od
onih koji su redovito jeli, kazao je Mattson, dodajući da manji broj
obroka štiti nervne stanice tako da ih stavlja pod lagani pritisak
koji im pomaže u reagiranju na veći stres, poput neurotoksina.
Dijabetes je posljedica problema u metabolizmu glukoze, a post
miševima pomaže u izbjegavanju dijabetesa tako da privikava njegov
metabolizam da ga bolje prerađuje.
(Hina) jšk dgk