ZAGREB, 3. travnja (Hina) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predstavio je danas brošuru "Prehrambene smjernice za odrasle" u kojoj se analiziraju prehrambene navike i potrebe hrvatskog stanovništva te ukazuje na pravilan
način prehrane.
ZAGREB, 3. travnja (Hina) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo
(HZJZ) predstavio je danas brošuru "Prehrambene smjernice za
odrasle" u kojoj se analiziraju prehrambene navike i potrebe
hrvatskog stanovništva te ukazuje na pravilan način prehrane.#L#
Ravnatelj HZJZ-a Marijan Erceg rekao je da se struktura prehrane
hrvatskog stanovništva unatrag više godina nije bitno mijenjala,
ali je u odrasloj populaciji sve prisutniji problem pretilosti i
povećane tjelesne težine.
Posljedica je to prevelikog unosa hrane, ali i nedovoljne tjelesne
aktivnosti pa se zbog toga povećava rizik od niza bolesti, posebno
kardiovaskularnih, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i sl.
U Hrvatskoj istodobno nema značajne pothranjenosti zbog nedostatka
hrane, rekao je Erceg.
Hrvatski građani hranom unose zadovoljavajuću količinu
bjelančevina, od 12 do 13 posto u ukupnom energetskom unosu, a
zadovoljavajući je i omjer bjelančevina biljnog i životinjskog
podrijetla.
No, udio masti u ukupnoj energiji je visok, oko 39 posto, a udio
ugljikohidrata je niži i osigurava svega oko 50 posto energije.
U smjernicama se, među ostalim, kaže da se pravilna prehrana
temeljni na raznovrsnosti namirnica i prehrambenoj piramidi.
Preporučuje se uzimanje proizvoda od žitarica, posebice onih
punoga zrna, barem 400 grama voća i povrća dnevno, barem jednom
tjedno potrošnja ribe, smanjeni unos crvenog mesa, dostatni unos
kalcija putem mlijeka i mliječnih proizvoda, te smanjeni unos
masti, soli i šećera.
(Hina) mt md