ZAGREB, 28. ožujka (Hina) - "Začin" načinjen od mješavine antitijela, mogao bi spriječiti zarazu salmonelom ili koli-bakterijom, a znanstvenici predviđaju njegovu buduću primjenu putem prehrambenih proizvoda.
ZAGREB, 28. ožujka (Hina) - "Začin" načinjen od mješavine
antitijela, mogao bi spriječiti zarazu salmonelom ili koli-
bakterijom, a znanstvenici predviđaju njegovu buduću primjenu
putem prehrambenih proizvoda.#L#
Ta bi se tvar, potpuno neutralnog ukusa, mogla dodavati u namirnice
te uzimati preko hrane. Antitijela bi u tom slučaju vezala
potencijalne uzročnike koje bi obrambeni sustav lako mogao
ukloniti, objavili su kanadski znanstvenici sa sveučilišta
Alberta, na skupu američkog Društva za kemiju u New Orleansu, a
prenosi stručni časopis "Bild der Wissenschaft".
Tvar se dobila zamrzavanjem osušenog žumanjka kokošjeg jajeta,
koje, ako se kokoš prethodno zarazi odgovarajućim uzročnikom,
sadržava golemu količinu antitijela.
Bude li istraživanje teklo prema planu, ispitivanja na
dobrovoljcima mogla bi započeti u idućih godinu dana, nada se
znanstvenik Hoon Sunwoo. Ta smjesa antitijela upotrebljavala bi se
u gastronomiji i prehrambenoj industriji, a mogla bi biti od
koristi i putnicima koji se moraju hraniti u higijenski
neprikladnim uvjetima, drži Sunwoo.
(Hina) kt vm