ZAGREB, 18. ožujka (Hina) - Hrvatsko mlijeko spada u sam vrh europske kvalitete mlijeka i od početka rada lani u rujnu Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Križevcima broj proizvođača koji proizvode mlijeko s manjim brojem
somatskih stanica, odnosno kvalitetnije mlijeko porastao je sa 67 na 74 posto od ukupno oko 50 tisuća proizvođača koliko se grubo procjenjuje da ih ima u Hrvatskoj.
ZAGREB, 18. ožujka (Hina) - Hrvatsko mlijeko spada u sam vrh
europske kvalitete mlijeka i od početka rada lani u rujnu
Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Križevcima broj
proizvođača koji proizvode mlijeko s manjim brojem somatskih
stanica, odnosno kvalitetnije mlijeko porastao je sa 67 na 74 posto
od ukupno oko 50 tisuća proizvođača koliko se grubo procjenjuje da
ih ima u Hrvatskoj. #L#
Ravnatelj Hrvatskog stočarsko selekcijskog centra Krešimir
Kuterovac ustvrdio je to na današnjoj novinskoj konferenciji
održanoj povodom predstavljanja rezultata šestomjesečnog rada tog
laboratorija, te o kvaliteti hrvatskog mlijeka.
Po njegovoj ocjeni, domaće mlijeko ima kvalitetu europskog, a možda
je i kvalitetnije. U Hrvatskoj se godišnje proizvede između 550 i
600 milijuna litara mlijeka, ali to ne pokriva potrebe tržišta, pa
Hrvatska uvozi još između 75 i 100 milijuna litara mlijeka i jedina
je zemlja u regiji koja uvozi mlijeko, kazao je Kuterovac. Dodao je
da domaća proizvodnja mlijeka raste po godišnjoj stopi od 10 posto,
a izrazio je uvjerenje da bi do kraja ove godine broj proizvođača
mlijeka ekstra kvalitete mogao doseći 80 posto. Proizvođačima se
cijena takvog mlijeka (4,2 posto mliječne masti i 3,41 posto
bjelančevina) sa svim državnim poticajima bez tvorničkih premija
plaća 3,057 kuna po litri, dok je u Njemačkoj cijena tog mlijeka 2,3
kune po litri, u Mađarskoj 1,95 kuna, a u Češkoj 1,66 kuna.
U laboratoriju se mjesečno analizira mlijeko oko 47 tisuća domaćih
proizvođača mlijeka, a obavi se prosječno oko 100 tisuća analiza
mjesečno, od kojih jedan kontrola košta oko 50 kuna od čega pola
plaća mljekara, a pola proizvođač.
Prosječni kvaliteta mlijeka po proizvođaču varira između 4,12
postotka mliječne masti u rujnu 2002. do 4,11 posto masti u prošlom
mjesecu, dok se postotak bjelančevina kretao između 3,43 do 3,51
posto u istom razdoblju.
Kuterovac posebice ističe da se kvaliteta mlijeka u Hrvatskoj naglo
počela popravljati s početkom rada tog modernog laboratorija u
Križevcima i da svaki mjesec broj proizvođača prvoklasnog mlijeka
raste, te da su u samo pola godine udvostručili broj proizvođača
mlijeka ekstra kvalitete sa 20,7 posto u rujnu 2002. na 46,6 posto u
prošlom mjesecu.
(Hina) nz ds