KARLOVAC, 23. veljače (Hina) - Udruga stočara - proizvođača mesa i mlijeka Karlovačke županije smatra da bi nove propise o kontroli kvalitete mlijeka trebalo postupno primjenjivati kako bi proizvođači imali dovoljno vremena za
prilagodbu i nabavu potrebne muzne opreme.
KARLOVAC, 23. veljače (Hina) - Udruga stočara - proizvođača mesa i
mlijeka Karlovačke županije smatra da bi nove propise o kontroli
kvalitete mlijeka trebalo postupno primjenjivati kako bi
proizvođači imali dovoljno vremena za prilagodbu i nabavu potrebne
muzne opreme. #L#
Na današnjoj redovitoj izvještajnoj godišnjoj skupštinu Udruge
mljekari su podržali prijedloge da se od Ministarstva
poljoprivrede i Vlade zatraži da se odgodi primjena Uredbe o
kontroli kvalitete svježega sirovog mlijeka kako bi se mali
proizvođači kojima nije isplativa kupnja skupe muzne opreme mogli
pripremiti, a ne da budu prisiljeni odustati od proizvodnje.
Za takav se prijedlog u Karlovcu danas zauzeo i Antun Laslo iz
Hrvatskoga seljačkog saveza, koji je rekao da bi odgoda omogućila
starijim proizvođačima da dostojno žive od svojeg rada dok još mogu
raditi, a mlađima da se pripreme za nove standarde. Procijenio je da
je za prihvaćanje novog načina proizvodnje potrebno od dvije do pet
godina.
Čini se da su u svinjogojstvu problemi još veći zbog prečestih
dozvola za uvoz svinjetine po cijeni koju hrvatski svinjogojci ne
mogu postići ni uz minimalnu zaradu. O tome su danas na skupu u
Karlovcu govorili Darko Grivičić iz Brodsko-posavske županije i
saborski zastupnik Josip Golubić iz Bjelovarko-bilogorske
županije.
Okupljeni stočari, u prvome redu proizvođači mlijeka, izrazili su
nezadovoljstvo radom središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka
iz Križevaca, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga stočarskog
selekcijskog centra (HSSC).
Ravnatelj toga centra Krešimir Kuterovac iznio je podatak da se
postotak ekstra i prve klase mlijeka u ukupno proizvedenome mlijeku
u Hrvatskoj s 20 posto u rujnu i listopadu 2002. već povećao na 33
posto u siječnju i veljači ove godine.
Po njegovu mišljenju, problem proizvođača mlijeka za nekoliko
mjeseci ili godinu dana više neće biti broj mikroorganizama u
mlijeku, jer se na to može utjecati, nego broj somatskih stanica,
jer je na to teško utjecati.
Odgovarajući na pitanja poljoprivrednika, Kuterovac je objasnio da
je broj mikroorganizama manji kad se mlijeko hladi, a da broj
somatskih stanica ovisi o zdravlju životinje. Prekomjerni broj
somatskih stanica upućuje na skriveni mastitis ili druge bolesti
muznih krava, rekao je Kuterovac.
"Zato kažem da se ne bojim mikroorganizama jer je na to najlakše
utjecati. Bojim se za onih 25 posto proizvođača čije mlijeko ima
400.000 i više somatskih stanica jer je na to teško utjecati", rekao
je Kuterovac.
(Hina) vh jn