ZAGREB, 14. ožujka (Hina) - Zagrebačka županija i Veterinarski fakultet u Zagrebu potpisali su danas ugovor o izradi tehnološkog dijela projekta "Stvaranje samoborske salame" kao robne marke te županije.
ZAGREB, 14. ožujka (Hina) - Zagrebačka županija i Veterinarski
fakultet u Zagrebu potpisali su danas ugovor o izradi tehnološkog
dijela projekta "Stvaranje samoborske salame" kao robne marke te
županije.#L#
Veterninarski fakultet sudjelovat će u izboru proizvođača mesa,
definirati koncept proizvoda i tehnologiju proizvodnje mesa, te
same salame, a vrijednost tog dijela projekta je 130 tisuća kuna.
Cijeli projekt košta oko 450 tisuća kuna i trajat će tri godine,
nakon čega bi samoborska salama trebala postati prepoznatljiva i
zaštićena robna marka. U projekt je uključen i zagrebački Ekonomski
fakultet, s kojim je nedavno potpisan ugovor u marketinškom dijelu
prijekta.
Župan Zagrebačke županije, koja financira taj projekt zajedno s
gradom Samoborom, Stjepan Kožić ustvrdio je da veća otvorenost
hrvatskog poljoprivrednog tržišta i pojava stranih supermarketa
tjera male proizvođače na jaču tržišnu utakmicu.
Stvaranje prepoznatljivih robnih marki je način da oni opstanu na
tržištu, kazao je Kožić dodajući da županija već ima nekoliko
takvih projekata stvaranja županijskih robnih marki, poput svježeg
sira, kiselog zelja i vina s ciljem da mali proizvođači povećaju
svoju konkurentnost i prihode, te standardiziraju tehnologiju
proizvodnje svojih proizvoda.
Direktor tvrtke IGO-MAT, najvećeg proizvođača te salame, Zdravko
Runtas kazao je da se ove godine namjeravaju proširiti na cijelu
županije, a iduće i na područje cijele Hrvatske. Tvrtka ima 26
radnika, a ove godine namjeravaju proizvesti 15 tisuća salama, koje
se rade od svinjskog mesa prirodnim načinom. Trenutno imaju tri
prodajna mjesta u Samoboru i jedno u Zagrebu, a opskrbljuju i
catering zagrebačke Zračne luke.
(Hina) nz ds